RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Klarer ikke å tenke på hva jeg skal gjøre i morgen

For de overlevende i Minamisanriku er situasjonen desperat.
For de overlevende i Minamisanriku er situasjonen desperat. Foto: Anonymous (Ap)
Sist oppdatert:
Håpløsheten har spredd seg i byen Minamisanriku.

Lørdag meldte japanske Kyodo News at så mange som 9.500 mennesker ikke var gjort rede for i byen Minamisanriku i det nordøstlige Japan etter jordskjelvet og tsunamien som rammet landet med stor kraft fredag morgen.

Dette er mer enn halvparten av befolkningens 17.000 innbyggere. Overlevende befinner seg nå ved provisoriske krisesentre i byen, skriver det japanske nyhetsbyrået.

- Har ingenting
- Dette er et helvete. Jeg klarer ikke tenke på hva jeg skal gjøre i morgen. Akkurat nå er alt jeg klarer å tenke på hvordan jeg skal komme meg gjennom dagen, sier 60 år gamle Akio Sato i Minamisanriku.

Knuste hus, båter, biler og trær ligger overalt og blokkerer veiene. Dette dekker det meste av byen og redningsmannskaper kjemper en desperat kamp for å komme frem til folk.

Mat som for eksempel ris og vann har blitt gitt ut, men det er langt fra nok. Det er et stort behov for medisiner.

- Jeg har ingenting. Alt har vært helt forferdelig. Jeg har verken hus eller arbeid igjen, sier 42 år gamle Emerita Chiba.

Japansk statlig fjernsyn meldte søndag at politiet frykter at over 10.000 mennesker er omkommet i det jordskjelvrammede området Miyagi nord i Japan, som Minamisanriku er en del av.

- Det er ingen tvil om at antallet vil nå opp til 10.000, sier politisjefen i Miyagiregionen, skriver Sky News.

Les også: - 10.000 menesker omkommet.

Japanske NHK opplyser søndag kveld at det offisielle dødstallet er nå på 1.596 personer. Antall mennesker som ikke er gjort rede for er godt over 10.000.

Mange vil hjelpe
69 nasjoner og flere internasjonale organisasjoner har tilbudt seg å hjelpe etter katastrofen som rammet Japan, meldte Kyodo News tidligere søndag.

Millioner av japanere var uten drikkevann og strøm søndag. De overlever på ris og nudler, meldte tv-stasjonen CBS.

Les også: Hjelpearbeidet er i full gang.

Redningsstyrker søker etter savnede langs den japanske kysten og tusenvis av sultnehar flokket seg til evakueringssetrene. Minst 1,4 millioner husstander har vært uten vann siden skjelvet rammet Japan.

Kinesisk hjelp
Et redningsteam fra Kina kom søndag til Tokyo for å lete etter overlevende. Lederen av teamet, Yin Guanghui sa at de ville forsøke å redde så mange mennesker som overhodet mulig. Dette er første gang Japan har akseptert å få hjelp fra et redningsteam fra Kina, skrev Kyodo News.

Japan og Kina har i lang tid hatt et anstrengt forhold.

Mye utstyr
Det kinesiske teamet skal ha tatt med fire tonn med utstyr, og vil umiddelbart dra til jordskjelvrammede områder for å lete etter overlevende.

- 12.000 reddet
Japans statsminister, Naoto Kan kunngjorde søndag at 12.000 jordskjelvrammede personer har blitt reddet. Han sa også at Japan nå står overfor den verste krisen siden andre verdenskrig, melder BBC.

Kan sa også at antallet hjelpepersonell nå vil øke.100.000 soldater blir satt inn i de jordskjelvrammede områdene sammen med 2500 politistyrker, 1100 kriseteam samt 200 medisinske team.

Det har også søndag vært problemer med atomkraftverkene i Japan. Ved Fukushima oppsto problemene lørdag, mens man fikk problemer med kjølesystemet ved atomkraftverket ved både Onagawa og Tokai søndag.

Les mer: Problemer med nok en reaktor.

Les mer: - Radioaktive verdier kan stamme fra Fukushima.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere