*Nettavisen* Nyheter.

- Klimaendringer tok livet av mammuten

Foto: Wikimedia Commons

Ny forskning avviser at det var jakt som utryddet kjempen.

11.09.13 12:31

Det har lenge vært debatt om hva som faktisk forårsaket utryddelsen av de forhistoriske dyrene. Noen mener menneskene utryddet mammuten med overjakt, mens andre tror kjempene døde ut som følge av klimaendringer.

Nå har forskere funnet nye beviser de mener støtter opp under sistnevnte teori.

Forskere ved Det svenske naturhistoriske museum hevder de har gjort funn av nye bevis som antyder at mammuten hovedsakelig ble utryddet av klimaendringer, og ikke av menneskene slik man tidligere har trodd, melder BBC.

DNA-analyser
Det er DNA-analyser av 300 eksemplarer som viser at mammutbestanden begynte å avta langt tidligere enn antatt, og at dyrene begynte å dø ut samtidig som at klimaet endret seg på jorden.

Ifølge forskerne ble arten nesten utryddet første gang for 120.000 år siden under en varmeperiode. Da skal mammutbestanden ha sunket drastisk fra flere millioner til noen titusener. Men antallet skal ha vokst betraktelig igjen da kloden gikk inn i en ny istid.

Forskerne mener at nedgangen som til slutt endte med utryddelse, startet for 20.000 år siden da istiden nådde sitt høyeste punkt, og ikke for 14.000 år siden som tidligere antatt, da kloden begynte å varmes opp igjen.

Mangel på gress
Forskerne spekulerer på at det for 20.000 år siden var så kaldt at det ble stor mangel på gress, som var mammutens hovedføde. Nedgangen forsatte ytterligere da istiden endte - muligens fordi gresslettene ble erstattet med skoger i sør og tundraer i nord, og fjernet dermed næringsgrunnlaget til de forhistoriske dyrene.

Professor Adrian Lister sier at menneskets jakt på kjempene kan ha bidratt til utryddelsen, men at det først og fremst var klimaendringer som var utslagsgivende.

- Under den siste istiden, for mellom 50.000 og 20.000 år siden, var det vesentlige forflytninger i mammutbestanden, den europeiske bestanden ble for eksempel erstattet med vandringsbølger fra Østen, sier Lister.

- Men for 20.000 år siden startet en kraftig nedgang på mammutbestanden som førte til den endelige utslettelsen - først på fastlandet for 10.000 år siden, og til slutt på noen fjerntliggende arktiske øyer. Dette mønsteret ser ut til å være drevet fram av naturlige klimaendringer. Menneskets eventuelle rolle i prosessen er ennå ikke blitt påvist, sier Lister.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.