RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

- Klimarapporten er urovekkende

Sist oppdatert:
Miljøorganisasjonene mener klimarapportens funn er urovekkende, men ikke overraskende.

I forbindelse med verdens miljødag ble en helt ny klimarapport lagt fram i Tromsø mandag.

Ikke overrasket
Rapporten viser at det står verre til med klimaet enn det man først hadde trodd.

Det overrasker ikke leder for Greeenpeace Norge, Truls Gulowsen.

- Vi hadde et forskerteam til Grønland i fjor, og da så vi at breene er i ferd med å trekke seg tilbake og ny forekomst av smeltesjøer midt inne på Grønlandsisen. Vi hadde hørt om det, men forskerne ble overrasket over at det var så mange og at de var så store, sier Gulowsen til Nettavisen.

Dystert bilde
UNEP-rapporten «Global Outlook Report on Snow and Ice» tegner et mer dystert bilde enn det FNs klimapanel tidligere har gjort. FNs klimapanel har tidligere sagt at havnivået ikke bør stige mer enn 80 centimeter.

Men de 70 forskerne bak rapporten går altså mye lengre.

Issmeltingen går 2,5 ganger raskere enn for tre år siden. Havisen vil være borte om 50 år hvis ingenting gjøres.

- Det forteller bare at FNs klimarapporter er veldig nøkterne og at det finnes nyere forskning som de ikke får med seg, sier forskningsleder i Framtiden i Våre Hender, Mekonnen Germiso, til Nettavisen.

Han advarer mot å tro at FNs klimapanel har overdrevet klimaforandringene.

- Det heller mer mot det motsatte. Det er all grunn til å ta dette på alvor. Folk er bekymra og det har de all grunn til å være, sier Germiso.

Klar for politisk handling
Begge miljøvernerne etterlyser politisk handling.

- Problemet nå er at det skjer for lite fra politikernes side. De må skjønne at det er absolutt nødvendig å gjøre noen radikale grep og at de har støtte i befolkningen for å gjøre det, sier Germiso.

Han er ikke nådig i sin dom over at klimameldingen, som skulle ha kommet i mai, er utsatt.

- Ap sitter og bremser og har fortsatt ikke skjønt viktigheten av å ha en ordentlig klimapolitikk. Man kan ikke bare kjøpe kvoter i utlandet, vi er nødt til å kutte ned våre egne utslipp også, sier Germiso og fortsetter:

- Hvis man ikke begynner å kutte i egne utslipp vil det bli vanskelig å få gjennomført Stoltenbergs plan om å bli klimanøytral i 2050.

- Nordmenn vil tenke miljø
Heller ikke Gulowsen er nådig over regjeringens manglende klimamelding.

- Det er så typisk at den ble utsatt. Det sitter i politikernes ryggmargsrefleks at man ikke skal kutte i nordmenns forbruk, sier Gulowsen. Han tror politikerne tar feil når de tror nordmenn ikke er villig til å ofre noe for miljøet.

- Folk vil se handling og tiltak og det er bare for politikerne å hoste opp en klimapolitikk. Nordmenn ønsker å utvikle Norge til et miljøvennlig land, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere