*Nettavisen* Nyheter.

- Klitorismassasje bør sidestilles med samleiet

Foto: Colourbox

- Vil gi flere lykkelige par, sier seksualunderviser Stine Kühle-Hansen.

02.07.14 10:24

Mannens penis er hans største kilde til nytelse, mens kvinnens skjede er nesten følelsesløs. Sexologer er derfor langt fra ferdige med å opplyse folket om at kvinner trenger klitorisstimulering for å få orgasme.

Husk klitoris!

- Mitt råd til kvinnene er alltid: Hvorfor ikke slå to fluer i ett smekk? Ta selv hånd om klitorisstimuleringen under samleiet!, sier sexolog Gro Isachsen som driver Klinikk Sexologen og fast ekspert på Doktor Online.

- Gode forspill kan også, når hun har behov for sterkere eller andre stimuli, suppleres med klitorisstimulering med vibrator eller hånd. Det gir for de fleste den beste sexen, sier hun.

Onanere sammen

- Jeg anbefaler V-grepet, som legges forsiktig på hver side av klitorishodet, altså putene på hver side. Med fingre i V kan du bevege fingrene hurtig ruggende eller lett bankende. Prøv det selv eller la partneren din prøve det på deg, tipser seksualunderviser Stine Kühle-Hansen ved Amoroteket.no, en ressurs for vitensentre, museer og skoler.

- Selvmasturbasjon sammen er et sjeldent håndverk. Hadde massering av det kvinnelige kjønnsorganet vært likestilt med samleiet hadde mange flere par blitt lykkelige, sier hun.

Sex med partner

Problemet med partnersex, ifølge «Dr. Betty», den amerikanske sexologen Betty Dodson, er at mannen gjerne føler et press om å gi kvinnen nytelse med penisen sin. Dette resulterer ofte i klassisk «pumpesex», som tilfredstiller de færreste kvinner.

- Jeg anbefaler partnerassistert masturbasjon. Kvinnen stimulerer klitoris selv, mens partneren hennes tilfører erotisk berøring som for eksempel ved å penetrere henne vaginalt eller analt med fingrene, og ved å stimulere brystvortene eller andre erogene områder hun foretrekker, sier sexolog Betty Dodson, som har skrevet en hel bok om temaet, Orgasms for Two. The Joy of Partnersex (Crown Archetype, 2002).

Klikk på bildet for å forstørre.

- «Jeg er her for deg, for å øke nytelsen av hva du enn liker», er en bedre innstilling. Kvinnen bør selv ha fingrene på sin klitoris, for det er hun som kjenner den best, så kan altså han være med på å øke nytelsen for eksempel ved å bruke fingrene innenfor vaginal- og analåpningen for eksempel, som er følsomme områder, sier Dodson.

Penis premisser

Kvinnens seksualitet bør ikke være på penis sine premisser, men på klitoris behov for stimulering, blir vi fortalt - men det å onanere foran partneren er fremdeles litt tabu.

- Menn taper minst på onanitabuet fordi de får lett orgasme via samleiet. Hadde kvinner stimulert seg selv før eller samtidig med et samleie hadde de også lettere kunnet få både en og to orgasmer, sier Kühle-Hansen.

- Min fanesak er at kvinnens seksualitet ikke skal være på penis sine premisser. Kvinnens seksualliv inkluderer ikke alltid en penis eller et samleie. For å bli seksuelt frigjorte må vi eie og anerkjenne egen seksualitet på egne premisser. Kvinner kan oftere oftere ha en finger med i spillet, sier Kühle-Hansen.

Seksualkunnskap

- Det er av uvitenhet at fordommer gror, understreker Kühle-Hansen.

- Kunnskap om egen kropp og nytelse er viktig. I dag vet vi at klitorisorganet ligger langstrakt både utvendig mellom leppene og innvendig i skjeden og kan derfor stimuleres både direkte og indirekte. Det er vanskeligst å oppnå orgasme under et samleie når klitoris blir stimulert indirekte, men det går, beroliger hun.

Det kan gjøres både med og uten fingring. Kvinner må lære seg mer om hva som gjør dem kåte og våte. De må kjenne mer etter når klitoris blir erigert og hva som gjør skjeden våt og lubrikert.

- Hvis du spør en mann hvordan han hadde nytt sexen dersom penis ikke ble berørt, vil han antagelig skjønne ting litt bedre, sier Isachsen.

Sex, ja takk!

Allerede i sin første bok Sex – Ja takk! (2000) oppfordrer Isachsen kvinner til å stimulere klitoris selv, for å øke nytelsen ved partnersex. Men hun er langt fra ferdig med temaet, og gjør det til hovedtema i sin neste bok «Den nye seksualiteten».

Klikk på bildet for å forstørre.

- Psykiateren Sigmund Freud hevdet for mer enn hundre år siden at klitorisorgasme ikke var en fullverdig orgasme. Ja, det måtte en mann til for å komme med slikt tull.

- I dag har heldigvis den moderne sexologien forkastet mange av Freuds tanker og påstander, som var sterkt preget av datidens sneversyn på kjønn og moral. I dag vet vi at de aller fleste kvinner er avhengig av utvendig klitorisstimulering for å oppnå orgasmen.

Utilfredsstillende sex

Hun forteller at de siste undersøkelsene hun har lest viser at kun i underkant av 20 prosent av kvinner oppgir at de noen gang i livet å ha opplevd orgasme under kun samleie, det vil si med kun penis inn og ut av skjeden.

Ofte skjer dette tidlig i seksuallivet, og da gjerne i situasjoner hvor det seksuelle spenningsnivået var meget høyt i utgangspunktet.

- Denne type ensidig sex har vært årsak til at kvinner har hatt et elendig sexliv og faket orgasmer opp gjennom tidene, sier Isachsen.

1. Vekk klitoris!

Dodson tipser om to av artiklene sine. I den ene guider hun kvinner frem til den første orgasmen, og i den andre gir hun gode tips om hvordan man kan «vekke» klitoris.

- Det er viktig å gi slipp på alle romantiske forestillinger om hvordan du tror orgasmen vil bli. Ha et åpent sinn og fokuser på de gode følelsene som skjer i kroppen din, skriver Dodson i bloggen.

Vær tålmodig. Et vanlig problem for nybegynnere er å presse seg selv for å komme. Dette er det motsatte av å oppleve glede. Seksuell opphisselse ikke går i en rett linje til orgasme, lik mange menns seksuelle respons.

Du kan få en følelse som er fantastisk, og deretter vil den drive vekk eller forsvinne helt. Ingenting er galt med dette. Finn en annen rytme med stimulering av klitoris og endre bekkenbevegelsene dine til den neste bølgen av nytelse kommer over deg.

- Klitoris trenger å bli vekket av din egen, svake berøring. Begynn med en vulva-massasje ved hjelp av organisk olje, oppfordrer Dodson.

Isachsen tipser kvinner om nettstedet Ifeelmyself.com, som viser mangfoldet onaniteknikker.

2. V-grepet

Stine Kühle-Hansen har selv vært inne som rådgiver i NRK-programmet Trekant og da lærte hun en av deltakerne en fingerteknikk kalt V-grepet:

- V-grepet legges forsiktig på hver side av klitorishodet, altså på de ytre kjønnsleppene på hver side. Med fingre i V kan du bevege fingrene hurtig ruggende eller lett bankende. Dette kan fremkalle orgasmer i serier. Mange er sensitive etter en utvendig klitorisorgasme og vil ikke bli berørt på klitorishodet, men det er ingen hindring for å få flere orgasmer hvis du stimulerer indirekte rett etterpå. Kniper du i tillegg bekkenbunnsmusklene kan også orgasmene komme lettere fordi da stimulerer du også klitorisorganet indirekte. Du blir lettere tilfredsstilt jo mer du vet om direkte og indirekte stimuli av klitoris. Prøv V-grepet utvendig på deg selv eller la partneren din prøve det på deg, anbefaler hun.

Dette fingergrepet kan brukes uavhengig samleie, men også samtidig med et samleie og da blir det plutselig ikke umulig for mange kvinner å oppnå orgasme under samleie hvis de ønsker det.

3. Blandingsorgasme

Den orgasmen Dodson har hovedfokus på i sine berømte orgasme- og onanikurs, er den som kalles for en blandings- eller kombinasjonsorgasme, forteller hun oss i en e-post. Dette fordi det er den orgasmen som lettest kan overføres til partnersexen.

Orgasmen oppnås gjennom en kombinasjon av muskelspenning/stramming og avslapning sammen med direkte klitorisstimulering med enten fingre eller vibrator, samt vaginal penetrasjon (se artiklene Dodson anbefaler under punkt 1).

Under partnersex tilfører kvinnen simpelthen bare sin foretrukne form for klitorisstimulering, mens mannen kontrollerer vinkel og tempo på støtene, eller som tidligere nevnt - bruker fingrene (partnerassistert mastubasjon).

Dodson og Isachsen deler gode råd om blandingsorgasmen her.

Les også:

Det eneste en kvinne ikke kan fake

Dette kan skje med menn som ser porno

Forum: - Fordelen med eldre pulevenn

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag