- Klok avgjørelse av Lae

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

SV skjønner at det ble for mange skandaler for byrådsleder Erling Lae, som tar sin hatt og går.

23.09.09 13:29

RÅDHUSET (Nettavisen): - Det er en markert og høyt respektert politiker som gir seg når Erling Lae nå takker for seg som byrådsleder og har meddelt bystyret at byrådet går av, sier SVs gruppeleder Knut Even Lindsjørn til Nettavisen.

SV: - Tar ansvar
Han skjønner at situasjonen ble for tøff for Lae:

- SV har forståelse for Laes avgjørelse. Byrådet har kommet opp i mange vanskeligheter med store skandaler slik som Holmenkollen, IKT-skandalen, Fleksus og mye mer. Ved å ta den avgjørelsen viser Erling Lae at han tar et ansvar for det som har skjedd, sier Lindsjørn.

- Det er en klok avgjørelse og en avgjørelse det står respekt av.

Les hele redegjørelsen til Lae her!

SV utfordrer Venstre
SV mener Oslo nå trenger et nytt byråd.

- Ordføreren legger til rette for samtaler med alle partier. SV vil være konstruktiv i arbeidet med å gi byen et nytt byråd. Nå må sentrumspartiene velge side igjen. Det sittende byrådet taper en del saker i bystyret fordi Venstre, Ap go SV er på linje.

Så kommer han med en klar invitasjon til Venstre:

- Nå er det opp til Elvestuen å danne et byrådssamarbeid med SV og Ap, utdyper Lindsjørn overfor Nettavisen.

Venstre: - Full forståelse
Gruppeleder i Venstre, Ola Elvestuen, beskriver Lae som en markert personlighet.

- Dette kom som en stor overraskelse. Jeg visste ikke noe før vi kom klokken 09.45, men jeg har forståelse for hans valg, sier Elvestuen.

- Hva mener du med det?

- Nei, det vil jeg ikke utdype, sier Elvestuen.

- Det blir det ikke!
Men han er klinkende klar på at et samarbeid med SV, det blir ikke noe av:

- Jeg ønsker meg et Høyre, KrF og Venstre-byråd, før han ropte til Hørye-folk i trappen. Han avviser totalt invitasjonen fra Lindsjørn.

- Det blir det ikke!, sier Elvestuen og viser til hva partiet

Frp: - Usedvanlig flink
Gruppeleder i Frp, Svenn Kristiansen, sier at Lae vil bli savnet:

- Han har vært en usedvanlig flink og god byrådsleder, men jeg skjønner at han er sliten. Det ble en rar stemning i salen da dette ble kjent, fordi ingen visste om dette på forhånd. En byrådsleder har ikke oppsigelsestid, så når han trekker seg, må det skje på sekundet, sier Kristiansen.

- Det har gått i glemmeboken for oss alle at han tidligere har varslet sin avgang.

Ap: - Ingen bombe
Rune Gerhardsen (Ap) sier til Nettavisen at selv om nyheten kommer overraksende, er dette ingen bombe.

- Han har sittet lenge, og i det siste har han fått noen problemfylte saker. Holmenkollskandalen er kronen på verket, og den har Lae et stort medansvar for. Det gikk nok opp for ham under høringen, sier Gerhardsen til Nettavisen.

Han sier at selv om Lae avviser at det er en sammenheng, må han tåle å høre dette:

Råd til Fabian Stang
- Han må tåle politiske betraktninger rundt sin avgang.

Alle gruppelederne har i tur og orden vært i møte med Oslo-ordfører Fabian Stang:

- Mitt råd var enkelt: Nullstill prosessen når du skal danne nytt byråd. Vurdér nøye hvilke byrådsalternativer som foreligger. Det er flere alternativer på borgerlig side og også på vår side. Sentrumspartiene spiller en viktig rolle, sier Gerhardsen.

Rødt: - Skjøttet sitt oppdrag
Rødts gruppeleder i Oslo bystyre, Bjørnar Moxnes, beskriver Lae som dyktig:

- Erling Lae har vært dyktig til å gjennomføre høyrepolitiske reformer som åpning av eldreomsorgen for private selskaper som driver for profitt, som å sette ut barnevernsbarn på anbud, og gjennomføring av bestiller-utfører-modellen i kommunen. Oslo har blitt et skoleeksempel på New Public Management under Laes ledelse, med svekket folkevalgt kontroll og kraftig økning i kommunalt byråkrati som konsekvens.

Men han er ikke nådig i forhold til kostnadsoverskridelsene:

- Den manglende kontrollen har vi fått flere eksempler på: Sporveiens nye billettsystem Flexus med overskridelser over 200 millioner, IKT-skandalen med overskridelser på omkring 270 millioner, Langemyhr-saken som viste at kommunen velger billigste anbud uten hensyn til kontroll, og nå Nye Holmenkollen, som sprekker med over én milliard.

- Erling Lae har vært en effektiv byrådsleder for de som ønsker mer høyrepolitikk, og slik sett skjøttet sitt oppdrag godt, avslutter Moxnes.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.