RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Klærne er ikke like

(Side2/Getty)
Ekspertene har talt. Hva syns du?

(SIDE2): Den norske designeren Fam Irvoll, og den spanske designeren Ágatha Ruíz de la Prada, er begge kjent for sine kreative og fargerike kolleksjoner. Ved første øyekast kan man nesten ikke unngå å legge merke til likheten mellom de to sine kreasjoner, men ekspertene mener dette er tilfeldig.

- Kolleksjonene minner litt om hverandre bare fordi de begge er veldig lekne, men jeg syns ikke likheten er slående på noen måte. Dette er to designere som henter inspirasjon fra fantasiverden, tegneserier og den slags – men i stoffvalg, fargevalg, snitt og i de enkelte plaggene er de ikke like, sier sjefredaktør i motemagasinet Elle, Signy Fardal, til Side2.

Populære designere
Fam Irvoll har de siste årene blitt hyllet for sitt design, og hun blir til stadighet omtalt som en av norges mest kreative designere. Hun har gått i lære hos selveste Vivienne Westwood, og hennes kreasjoner kjennetegnes av sterke farger, kreative snitt og bruk av 3D-effekter.

Den talentfulle designeren har også fått oppmerksomhet utenlands, og det ryktes at både Beyoncè Knowles og Rihanna har båret hennes kreasjoner. Tidligere i år presenterte Fam Irvoll også en egen barnekolleksjon under Oslo Fashion Week, og hun fortsetter å imponere motekritikerne med sitt design.

Ágatha Ruíz de la Prada er en spansk designer, og i sitt hjemland er hun kjent for sin fargerike personlighet og tilsvarende fargerike, og spesielle klær. Den spanske designeren var student ved Barcelona Fashion Institute, og det var på begynnelsen av 1980-tallet designerens karrie for alvor begynte å ta av. I dag går kjente modeller som Eva Riccobono og Andrea Stancu stadig på hennes catwalker, og hun har egne butikker i både hjemlandet og i andre motehovedstader rundt omkring i verden.

Ágatha Ruiz de la Parda har både møbler, tepper, keramikk, penner, blyanter, leppomade, håndkle og sengesett i sitt produktspekterm, i tillegg til sine dame-, herre, og barnekolleksjoner.

- Inpireres av samme tidsånd
Ágatha Ruíz de la Pradas bruker ofte måner, stjerner, hjerter og blomster i sine kreasjoner, og i likhet med Fam Irvoll er bruken av 3D-effekter ett av hennes kjenneteng.

- Jeg syns ikke det går an å spekulere i om den ene kopiere den andre. Designere lar seg ofte inspirere av den samme tidsånden og du vil alltid, i hver eneste sesong, se kolleksjoner som plukker opp noe av de samme tingene, sier Fardal og referer til årets trender der mange designere har blant annet beige, hatter, rødt og fuskepels i sine kolleksjoner.

Hun fortsetter.

- Det er flere designere som gjør litt aparte ting som Fam Irvoll – for eksempel Jean Charles de Castelbajac – uten at det er snakk om kopiering av den grunn.

- Begge utviklet sin egen design
Også stylist og designer, Kjell «Baron von Bulldog» Nordström mener det er helt tilfeldig at de to designerens kolleksjoner minner om hverandre.

- Bruken av 3D effekter og influenser fra kunstverden ligger veldig i tiden, og de fleste «up and coming» designerne i dag ser at grensen mellom kunst og mote er på vei til å hviskes ut. Jeg er 100 prosent overbevist om at både Fam Irvoll og Ágatha Ruíz de la Prada er individuelle designere, med sitt eget unike uttrykk. De har begge to jobbet flere år med å utvikle sin egen design og har dessuten vist kontinuitet over lang tid, og det beviser at ingen av dem har hatt intresse av å kopiere den andre, sier han til Side2.

Han legger til:

- Dessuten er det lett for én med trent øye å se at både fargebruken, detaljene og referansene de to designerne bruker er veldig forskjellige. Det eneste som Fam Irvoll og Ágathe Ruíz de la Prada har til felles er at de er like talentfulle.

- Kunstnere som sine referanser
Nordström mener likevel at begge designere bruker andre kjente kunstener som referansepunkter når de designer. Nordström mener at Ágatha Ruís de la Prada har latt seg seg inspirere av en annen spansk kjent kunstner, nemlig surrealisten Salvador Dalí, men trekker frem Robert Rauschenbergs kunst som en av Fam Irvolls inspirasjonskilder - noe man kan se i for eksempel snakkeboblene og sminken.

- Jeg synes selvfølgelig at man kan se at både Ágatha Ruís de la Prada og Fam Irvoll har brukt kjente kunstnerer som referanser og inspirasjon til sine kolleksjoner, men det er helt forskjellige kunstnerer som inspirert de to designene, mener han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Munn, øyne og blomster
Ser man på et utvalg kreasjoner fra de to designerene, er det likevel ikke til å unngå å legge merke til at de to kolleksjonene minner om hvarandre.

Begge har de hatt stort fokus på øyne, munn og blomster når de har designet. Begge designerne har blant annet en kreasjon hvor skjørtekanten er en stor, rød munn - et skjørt Fam Irvoll fikk stor oppmerksomhet for under Oslo fahion Week i august i år.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Satser på hårpynt
Ágatha Ruíz de la Prada er i likhet med Fam kjent for sine hodekreasjoner.

Spesielt har Fams søte muffins-hårbøyler fått stor oppmeksomhet både i inn- og utland. Blant annet ble toppmodell og programleder, Tyra Banks, avbildet med en av Fams søte hårbøyler på forsiden av sitt eget magasin, og her hjemme har designeren blitt hyllet for den kreative hårpynten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Barnekolleksjoner
I likhet med Ágatha Ruíz de la Prada designer også Fam barneklær. Begge designeren tar i bruk søte detaljer som jordebær, moreller og hjerter.

(se bildekarusell under bildet)

Det har ikke lykkes Side2 å komme i kontakt med Fam Irvoll eller Ágatha Ruíz de la Prada for kommentar.

SE BILDER FRA DE TO DESIGNERNES KREASJONER HER:

3788

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere