RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kokain er nettverksbygger

Sist oppdatert:
Det er ikke bare på internett vi finner venner. Mange av oss bruker mye tid og penger på å få innpass i de mer eksklusive og lukkede nettverkene.

(SIDE2): LørdagsMagasinet har tatt en kikk på noen av disse lukkede nettverkene.

Nettstedet Facebook har eksplodert denne våren. Nærmere 200.000 nordmenn har lagt ut bilde og personlig informasjon og bruker Facebook for å skaffe seg et stort nettverk.

Facebook er et nettsamfunn, med mer en 19 millioner brukere verden over. Norge er det landet i Europa med mest medlemmer i nettverket, som ble startet av en Harvard-student i 2002.

- Venner som man kaller det på Facebook, er ikke nære venner. Det er bekjente som man en gang har møtt, eller møtt på nettet, sier SiNTEF-stipendiat Petter Bae Brandtzæg til LørdagsMagasinet på TV 2.

Kultur-eliten
Mens Facebook er for alle, har det lenge eksistert lukka nettverk på internett. Underskog er et av de mest ettertrakta i Norge. I denne kretsen finner du blant anna Martine Aurdal, Trond fausa Aurvåg og Guri Solberg. Her har kultur-eliten det siste halvanna året knytta vennskap og delt erfaringe.

- Underskog har både blitt beskyldt for å være elitistisk sted og et sted hvor tapere kaster bort tiden sin og jeg tror sannheten er en kombinasjon av de tingene hvorfor man kaster bort tiden der, sier Simen Svale Skogsrud, designer og utvikler i Bengler, som står bak nettstedet Underskog.no.

Det lukka private nettverket har 10.000 medlemmer. En krets det er svært vanskelig å bli komme inn i.

- Jeg tror sosiale nettverk har vært viktig for folk alltid, så jeg tror ikke det er noe nytt med soiale nettverk i seg selv. Det som er nytt her er at man har verktøy på internett som lar deg se hvem som er venner med hvem, sier Even Westwang, som sammen med gjengen fra Underskog nå er godt i gang med å lage et åpent nettverk for A-pressen, kalt Origo.no.

Kokain som nettverksbygger
- Jeg tror du kan sitte på Facebook, Underskog og MySpace så lenge du vil du vil. Men champagne og kokain vil alltid være de beste nettverksbyggerne for elitemiljøer, sier VG-journalist Camilla Bjørn til LørdagsMagasinet. Hun kjenner Oslos elite-miljø godt.

Hver uke arrangeres det som kalles Turbo-Tirsdag på utestedet Odeon i Oslo. Her møtes finanseliten. Men skal du ha sjans til å komme inn, må du står på gjestelista.

- Turbo-tirsdag er vel sommernorges svar på St.Tropez. Det er en møteplass på beste vest i Hegdehaugsveien, hvor du kan Nettverksbygge. Det er et lite og lukket miljø, fordi de fleste kjenner hverandre på en eller annen måte, sier hun i gårsdagens TV 2-program.

- Det er et absurd kombinasjon av mennesker. Et sted i baren har du småkrimminelle, i et hjørne står Celina Middelfart, i døra står Aylar. Og midt på plassen sitter halve finans-norge.

Brutal gjesteliste
Da LørdagsMagssinet var der denne uka, så vi ikke noe til Celina Middelfart, men det er ingen tvil om at dette er et sted bare de utvalgte slipper inn.

- Gjestelista på Turbo-Tirsdagene er brutal. Du skal ha penger eller enormt store pupper for å komme inn, sier journalisten.

Ikke snobbete
I den verdensomspennende Ladies cirkle er det ikke penger og utseende som teller.

Her må nye medlemmer godkjennes av alle før de blir opptatt i damesirkelen.

Men lokalgruppa i Ski går langt for å ikke fremstå snobbete.

- Det er i hvertfall ingen snobbeklubb, ikke i det hele tatt. Ikke i Ski ihvertfall! sier Torill Andersen.

Dameklubben Ladies cirkle ble startet for 77 år siden av rikmannsfruer i England som ønsket sg et nettverk som fremmet selvstendig tenkning. Her kastes man ut av foreningen ved fylte 45 år og ikke alle damer får bli medlem:

- Nei, men en det skal være litt sånn. Det går litt på samfunnet vi liver i. Vi har har 52 prosent skilsmissestatistikk, og det er kanskje ikke like greit å ha fristedet sitt på samme sted som den nye kona til eksmannen. Er kanskje ekskluderende på den måten. Men sånn er jo alle syforeninger, vinklubber og alt, sier Visepresidenten i Ladies Circle Norge, Eva Christina Moen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere