*Nettavisen* Nyheter.

- Kom og hjelp meg! ropte kvinnen gjennom telefonrøret

Foto: Vidar Langeland (Bergensavisen)

Nødsentralen hørte kvinnens gråt og en manns skriking i telefonen.

07.01.13 16:41

Mandag startet rettssaken mot en 19 år gammel mann i Bergen tingrett. 19-åringen skal ha forsøkt å voldta allerede som 14-åring.

Statsadvokatene i Hordaland har tiltalt mannen for en voldtekt og et voldtektsforsøk mot to forskjellige kvinner. 19-åringen nekter straffskyld i henhold til tiltalen.

Ble med på nachspiel
De fornærmede forklarer seg i retten mandag, rapporterer Bergensavisen.

En 19 år gammel kvinne, som skal ha blitt voldtatt i en leilighet i Sandviken i mars i fjor, var tydelig preget under sin forklaring.

Hun forklarte at hun var på byen med venner, nærmere bestemt på Fotballpuben, denne kvelden. Hun husker kun bruddstykker fra kvelden.

- Jeg hadde drukket noe alkohol, men jeg kan ikke si at jeg husker at jeg hadde drukket så mye at jeg ikke burde husket noe, sier hun.

Hun husker så vidt at hun ble med en kompis i en bil, og at de endte opp på et nachspiel. Tidligere på kvelden hadde hun kommet bort fra kjæresten sin og mistet mobilen.

På nachspielet befant tiltalte seg.

Jeg ringte nødnummeret. Dette var mens han voldtok meg. Jeg vet ikke hvorfor han lot meg snakke

Ringte faren
- Jeg lånte hans mobil og prøvde å ringe pappa, siden det var det eneste nummeret jeg kunne utenat. Dette var midt på natten og pappa lå selvfølgelig og sov, forklarte hun i retten.

Etter hvert skal tiltalte ha blitt aggressiv.

- Han dro meg inn på badet, begynte å kysse meg. Jeg prøvde å dra han vekk. Jeg ville hjem, følte meg ikke trygg. Spurte om han kunne vente til jeg hadde fått ringt til noen, men han klarte tydeligvis ikke å vente, forklarte hun gråtkvalt i retten.

Den angivelige voldtekten beskriver hun slik.

- Det gikk veldig fort, samtidig som det gikk utrolig sakte. Han var ganske hardhendt, han brukte mye makt for å holde meg fast.

På dette tidspunktet hadde hun fortsatt tiltaltes mobil i hånden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Skjalg Ekeland

- Snakket med nødsentralen under voldtekten
- Jeg ringte nødnummeret. Dette var mens han voldtok meg. Jeg vet ikke hvorfor han lot meg snakke, om han visste at jeg snakket med politiet, eller om han trodde jeg snakket med min far. Jeg vet ikke om han i det hele tatt oppfattet at jeg var i telefonen, forklarte hun.

Hun fikk svar på nødnummeret og snakket med en kvinne på sentralen. Men hun visste ikke hvor hun var.

- Naturligvis kunne jeg ikke snakke med henne så lenge. Han ble mer aggressiv, begynte å skrike. Til slutt måtte jeg legge på.

Vill skriking
Nødsamtalen ble spilt av i retten. I samtalen høres det vill gråt og skriking, men dialogen er noe uklar. Samtalen varer i om lag ett minutt.

Før samtalen blir brutt, hører vi at fornærmede sier hva hun heter.

- Hvor befinner du deg?

- Sandviken Hotell, tror jeg.

- Kom og hjelp meg!

- Hva sier du?

- Hjelp meg, sier hun før samtalen blir brutt.

Politiet sendte en patrulje til Thon hotell i Sandviken, men det var ikke der fornærmede befant seg.

- På slutten hører vi en økningen i stemmen din, og vi hører en mannsstemme i bakgrunnen. Kan du huske hva som skjer da, spurte aktor Gjert Johan Kjelby den 19 år gamle kvinnen.

- Jeg husker ikke det.

- Hvor er vi i hendelsesforløpet?

- Jeg har lyst å si at det nettopp har begynt.

- Hvordan klarer du å gjennomføre denne samtalen med tanke på at du blir voldtatt?

- Jeg vet ikke. Jeg har tenkt mye på det selv. Jeg ønsker selv et svar. Jeg vet ikke. Hvorfor stoppet han meg ikke. Jeg tok bare en sjanse.

- Hvordan oppfattet du at han var? Hvordan endrer han seg i oppførsel, ville aktor vite.

- Han blir sint. Veldig sint. Aggressiv. Når han begynte, helt i begynnelsen, var han rolig. Tok seg hvert fall tid.

Etter en stund skal kompisen hennes ha kommet til unnsetning.

- Jeg vet ikke hvordan han kom seg inn på badet. NN stopper. De begynner å krangle. Jeg kler på meg og kommer meg ut. Jeg prøver å ringe opp igjen nødnummeret, men det er ingen som tar telefonen.

Hadde frivillig sex rett etter voldtekten
I retten avviste kvinnen først at hun hadde hatt sex med kompisen som hun ble med på nachspielet. Etter at aktor fortalte at hun hadde forklart noe annet i avhør – og etter litt betenkningstid – endret hun forklaring

- Ja, jeg hadde sex med ham, sa hun gråtkvalt.

- Var dette før eller etter episoden med NN?

- Etterpå, svarte hun.

Hun innrømmet at de hadde sex i leiligheten like etter at voldtekten skal ha funnet sted.

- Det var han som tok initiativet til det. Jeg tror at jeg ble med på det fordi jeg følte at jeg skyldte ham det. Akkurat som om han hjalp meg med NN, og jeg visste at han hadde lyst, så ble det som jeg skyldte ham noe, forklarte hun.

Det var også en tredje person i leiligheten. Han har gitt uttrykk for at han oppfattet kvinnen som pågående.

- Det blir for dumt. Jeg tror jeg spurte ham en gang om jeg kunne få låne mobilen. Mitt fokus var å få tak i noen og komme meg vekk der ifra, sa den fornærmede.

Løy for politiet
I prøver tatt av kvinnen dagen etter den angivelige voldtekten, ble det funnet spor som indikerte bruk av metamfetamin.

- Jeg tok metamfetamin, men hvor og når, husker jeg ikke. Jeg vil tro at det var noen dager før.

Metamfetaminbruk stilte hun seg derimot uforstående til i avhør. Der forklarte hun at hun aldri hadde brukt noe annet enn hasj tidligere.

- Jeg sa det ikke til politiet fordi jeg var redd for at de da ikke skulle tro på min historie, sa hun.

- Du har gitt uttrykk for liten hukommelse. Forsto du da ikke betydningen for inntaket av stoffer?

-Jeg kjenner ikke så godt til hvordan det fungerer. Jeg vet ikke om det hadde noen påvirkning på meg denne kvelden. Kanskje, kanskje ikke.

- Hva var du redd for, ville aktor vite.

- At politiet skulle gå ut i fra at jeg ikke snakket sant.

- Og derfor lyver du til politiet, skjøt forsvarer Knut Harald Braathen inn

- Ikke om hendelsen, svarte kvinnen.

- Det er ikke greit at du ikke snakker sant for politiet. Vi sitter jo her og vil gjerne tro på det du forteller, sa aktor Gert Johan Kjellby.

Dna-funn
Tiltalte benekter noen som helst form for seksuell aktivitet med den fornærmede 19-åringen, men aktor påpeker at det er funnet sæd med tiltaltes DNA på badet der voldtekten skal ha funnet sted.

Tiltalte hevder på sin side at han og fornærmede skal ha hatt sex på toalettet på Fotballpuben.

- Kan du tenke deg hvorfor han sier det, spurte aktor den 19 år gamle kvinnen.

- Sikkert for å rettferdiggjøre det han har gjort. Jeg har aldri hatt sex med han frivillig og aldri hatt sex med ham på Fotballpuben.

- Er han en risiko for unge kvinner?
Aktor Kjellby sier at han vil føre bevis for elleve tilfeller av plagsom og krenkende oppførsel mot kvinner før tiltalte var fylt 15 år og derfor ikke strafferettslig tilregnelig. Ett av tilfellene skal dreie seg om et voldtektsforsøk.

- Forholdene har ulik karakter. I et tilfelle dreier det seg om et voldtektsforsøk, og i dette foreligger det også DNA-bevis ved at tiltalte har drukket fra et glass i fornærmedes leilighet.

Aktor har i tiltalen lagt ned påstand om forvaring på en tidsramme på åtte år.

- Det er noe spesielt å kreve forvaring for en så ung mann, men hovedspørsmålet blir om samfunnsvernet må anvendes her. Er han en risiko for unge kvinner? Dette vil det bli bevisførsel rundt. Det vil også blir ført bevis for at han har to tidligere voldsdommer, sier Kjellby.

Vanskelig barndom
19-åringen har hatt en særs vanskelig barndom.

Som 14-åring ble han pågrepet av politiet i Bergen, mistenkt for voldtektsforsøk og ti antastelser mot kvinner. Den unge gutten skal ha kommet på sine ofre bakfra, tatt tak i kvinnene og befølt dem på brystene og i skrittet. Når kvinnene klarte å rive seg løs, skal han ha stukket av, etter at han i noen tilfeller også slo mot dem.

Kvinnene som ble antastet var voksne kvinner i begynnelsen av 20-årene.

- Jeg kan ikke huske at vi har hatt en så ung gutt mistenkt for overgrep mot kvinner over 20 år her i Bergen tidligere. Nå må Barnevernet hjelpe ham inn på rett spor, sa politiførstebetjent Carl Petter Leganger da saken pågikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.