- Kongo ser på French som mulig mistenkt

Foto: AFP / Scanpix

Joshua French anses som mulig mistenkt etter Tjostolv Molands død, opplyser advokaten.

20.08.13 14:56

Oslo (Nettavisen/NTB): Advokat Hans Marius Graasvold sier til Fædrelandsvennen at han er blitt gjort kjent med at den offisielle holdningen til kongolesiske myndigheter er at de ser nærmere på Frenchs rolle som mulig mistenkt i saken.

- Min kommentar til det er at det er fullstendig på viddene, sier Graasvold til avisen.

Han sier det er absolutt ingen grunn til å mistenke French for noe som helst. Nå frykter han at mistanken mot French vil kunne forsinke prosessen med å få nordmannen hjem til Norge.

- Det vi forholder oss til er at det er rettet søkelys mot French i forbindelse med dødsfallet til Moland. Vi mener dette er grunnløst. Vi ser på det som et blindspor og sidespor som dreier fokuset vekk fra det som er viktig – nemlig arbeidet med å få French hjem, sier Graasvold til Nettavisen.

- Så vi er redde for at det vil gå med verdifull tid til dette, sier han.

- Han blir ikke dømt for dette
Han understreker igjen at dette er et blindspor, og at mistanken mot French ikke har noen holdepunkter.

- Joshua French kommer ikke noen gang til å bli dømt for dette, sier Graasvold.

Graasvold snakket med French på telefonen mandag kveld. Da hadde nordmannen allerede vært i avhør vedrørende mistanken som er rettet mot ham.

- Han mener det er fullstendig meningsløst det som skjer nå, men han har nå forklart seg fritt under avhørene, sier Graasvold.

- Han er veldig sliten. Dette er på sett og vis en dobbel krenkelse av ham. Først mistet han kameraten sin, og på toppen av det hele blir han satt i søkelys. Det tar på, sier advokaten.

Graasvold sier til Nettavisen at han skal reise ned til Kongo i løpet av de nærmeste dagene for å bistå French.

Allerede mandag kveld uttalte kongolesiske myndigheter at de skal undersøke om dødsfallet skyldes drap eller selvmord.

- De første sporene blir undersøkt for å finne ut om hvorvidt det var drap eller selvmord. Legen som ble anmodet av det norske konsulatet, har undersøkt liket. Liket har nå blitt fraktet til sykehuset Mama Yemo for obduksjon, sier en talsmann for den kongolesiske regjeringen, Lambert Mende, til nyhetsbyrået AFP.

Ingen kommentar fra UD
Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere saken.

- Det er ikke naturlig at vi kommenterer en politietterforskning som foregår i Kongo, sier underdirektør i Utenriksdepartementet, Frode O. Andersen, til Nettavisen.

Kongo-ekspert Morten Bøås ønsker ikke å spekulere på den angivelige mistanken mot French.

- Vi må bare følge denne saken og se hva som faktisk ligger i de nye opplysningene som er kommet. Det kan være to ting. Det ene er at de etterforsker dødsfallet bredt og ser på alle muligheter, eller så kan det bety at de har gått i én bestemt retning, sier seniorforsker ved Fafo, Morten Bøås, til Nettavisen.

- Men noe mer om hva som ligger bak dette, er det umulig å si noe om på nåværende tidspunkt. Vi må vente og se hva de (kongolesiske myndigheter red.anm.) faktisk sier offisielt, og hva obduksjonsrapporten viser. Noe mer er det ikke mulig å si om denne saken, sier Bøås.

Kripos til Kongo
Tidligere tirsdag formiddag ble det klart at Kripos vil bistå i obduksjonen av Tjostolv Moland, melder Aftenposten.

- Dette var noe Barth Eide tok opp i samtaler med Kongos viseutenriksminister allerede på søndag - at vi ønsket tilgang til den videre oppfølgingen av Molands dødsfall. Og nå har de henvendt seg til oss med ønske om bistand knyttet til obduksjonen. Dette er vi selvfølgelig glade for, sier Frode Andersen til Nettavisen.

- Hvor lang tid kan det ta å få liket til Moland hjem til Norge?

- Erfaringsmessig tar hjemsendelse av båre relativt lang tid. Det er mye formaliteter. Dette tar tid selv fra eksempelvis land som Spania. Og i tillegg skal det gjennomføres en obduksjon først, sier Andersen.

Tjostolv Moland (32) ble søndag morgen funnet død på cellen han delte med Joshua French (31). Omstendighetene rundt dødsfallet er foreløpig uklare.

Mathilde Moland mener mistanken som skal ha blitt rettet mot Joshua French etter hennes sønns død, kan være resultatet av et ønske om makt, skriver VG.

- Det er helt absurd og bare tull. Joshua har ingenting med min sønns død å gjøre. Jeg har snakket med Joshua etter at Tjostolv døde, og jeg mistenker ham overhodet ikke for å ha noe som helst med det å gjøre, sier moren til Tjostolv Moland til avisa.

French: – Naturlig at det blir etterforskning
Joshua French mener det er naturlig at det blir en etterforskning rundt dødsfallet til Tjostolv Moland.

- Det er klart jeg er under etterforskning. Det var to mann innelåst på en celle, og nå er den ene død. Det er helt naturlig at det blir en etterforskning, sier French til VG.

Avisen besøkte French i fengselet tirsdag. Da hadde han vært i tre avhør, og hans advokat Hans Marius Graasvold fortalte at kongolesiske myndigheter har satt søkelyset på French i forbindelse med Tjostolv Molands død.

- Jeg er glad for at en norsk patolog kommer for å overvære obduksjonen. Det ville også vært bra om norske etterforskere kunne kommet for å se på den nå avstengte cellen, sier French.

VG har også vært i kontakt med fengselsdirektør Major Flory Kabimba, som opplyser at French i avhør har forklart at han sov på cellen da Moland døde.

Diplomatisk press
Dødsfallet til Tjostolv Moland har gjort det lettere å få utlevert Joshua French, tror utenriksministeren.

Norge og Storbritannia legger nå et voldsomt diplomatisk press på kongolesiske myndigheter for å få Joshua French utlevert – enten gjennom benådning eller soningsoverføring.

French har dobbelt statsborgerskap, og derfor var EUs stedlige representant med da norske diplomater møtte statsministeren i Kongo mandag.

- Vi har jobbet i fire og et halvt år nå med å få utlevert dem begge til Norge. Jeg tror og håper at den dramatiske situasjonen knyttet til Molands dødsfall skal gjøre det lettere å få utlevert French, uttalte Eide til NTB mandag. (©NTB)

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.