RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Økonomien trengte rentekuttet

Sist oppdatert:
En bedring av inflasjonsbilde og økende trusler mot den økonomiske veksten åpnet for det amerikanske rentekuttet.
Det er blant argumentene direktøren for den amerikanske sentralbanken Federal Reserves Dallas-kontor fremla i en tale mandag i kjølvannet av forrige ukes rentekutt fra Fed.

Dallas Fed-direktør Richard Fisher sier i samme tale at sentralbanken er klare til å reagere igjen for å holde veksten i den amerikanske økonomien på skinnene.

- Vi har en ellers sunn økonomi som ble svekket i ukjent grad av en korreksjon fra den overdrevne spekulasjonene i boligsektoren og relaterte finansielle instrumenter, sa Fisher i talen som skal holdes for medlemmer av handelskammeret i Nord-Dallas.

Fisher som ikke er blant direktørene med stemmerett i den rentesettende åpne markedskomiteen i Fed, sier videre i talen at dersom Fed ikke hadde kuttet hadde de risikert å overstyre og potensielt treffe skjær i form av uakseptabel svak økonomisk vekst.

Den amerikanske sentralbanken kuttet i forrige uke styringsrenten med et halvt prosentpoeng til 4,75 prosent. Størrelsen på kuttet kan ifølge Fisher forsvares med den noe lavere inflasjonstakten som har blitt registrert i USA den siste tiden.

Han anerkjenner samtidig faren for moralsk risiko dersom kuttet oppfattes som om Fed er klare til å hjelpe folk gjennom rentekutt dersom spekulasjoner som subprimekrisen, igjen fører til nedturer. Fisher forsvarer imidlertid kuttet med at problemene måtte adresseres som følge av de mulige bredere økonomiske effektene av situasjonene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere