*Nettavisen* Nyheter.

- Konsulat angrepet med raketter

Foto: - (AP/Scanpix)

Det amerikanske konsulatet i den pakistanske byen Peshawar er rystet av flere eksplosjoner.

05.04.10 16:32

En talskvinne for den amerikanske ambassaden i Islamabad bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP, at det amerikanske konsulatet i Peshawar er angrepet. De opplyser også til CNN at to av konsulatets ansatte skal være drept i angrepet.

I alt seks mennesker skal være drept, inkludert fire opprørere. Disse skal ha vært tungt bevæpnet og forsøkt å storme konsulatet i to biler, opplyser pakistanske myndigheter. Islamistiske opprørere er mistenkt for å stå bak angrepene mandag.

- Det var et godt planlagt angrep. Selvmordsbombere aksjonerte, men ingen som oppholdt seg i selve konsulatet kom til skade, opplyser en etterretningssjef til Reuters.

Flere eksplosjoner

De første meldingene mandag gikk ut på at militante opprørsstyrker angrep en sikkerhetspost, ikke langt unna det amerikanske konsulatet i byen.

I ettertid skal, ifølge nyhetsbyrået AP, i alt fire bomber ha eksplodert i rask rekkefølge i området rundt konsulatet. Det opplyser både øyenvitner og politi.

Bilder fra TV-kanalen Duniya viser at grå røyk steg til værs fra området hvor det amerikanske konsulatet ligger.

Eksplosjonene fant sted i nærheten av Shama Square, et stort veikryss i den nordlige delen av Peshawar. Her ligger både det amerikanske konsulatet og en større militærforlegning.

På dette området holder også den militære etterretningen (MI) til, så det er fortsatt uklart om det var MI eller konsulatet som var målet. Det melder BBC.

Pakistansk Taliban

Taliban har allerede tatt på seg ansvaret for angrepene på det amerikanske konsulatet. Ifølge talsmann for Tehreek-e-Taliban, Azam Tariq, er dette hevn for de mange droneangrepene til USA.

- Vi har allerede fortalt dere at vi har mellom 2800 og 3000 selvmordsbombere. Vi vil komme med flere angrep, og vi vil kun angripe steder der det er amerikanere, sier han til AFP.

38 drept under møte

Tidligere på dagen ble minst 38 mennesker ble drept da en selvmordsbomber gikk til aksjon under et politisk møte. Også det i den nordvestlige delen av Pakistan.

Ifølge Reuters skal også over 100 ha bli såret i angrepet mandag. Disse blir behandlet på sykehuset i Timergarah i distriktet Lower Dir.

Angrepet var rettet mot et møte arrangert av det pashtunske nasjonalistpartiet. Partiet skulle feire planene om at provinsen Nordvestlige Grenseprovinsen, eller North West Frontier Province (NWFP), som nå skal endre navn til Khyber-Pakhtunkhwa.

Navnet NWFP skriver seg fra tiden da Pakistan var under britisk styre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.