*Nettavisen* Nyheter.

- Kontantstøtten gjør kvinner til sinker i arbeidslivet

Oslo (NTB): Mange kvinner som mottar kontantstøtte, fortsetter å jobbe redusert, lenge etter at stønadsperioden er over. Dermed gjør støtten dem til sinker i arbeidslivet, mener forsker.

- Våre studier viser at halvparten av dem som reduserte arbeidstiden sin som følge av kontantstøtten, ikke var tilbake igjen i full jobb da barnet var fire og fem år og de ikke lenger hadde krav på støtten, sier Nina Drange i Statistisk sentralbyrå til Dagens Næringsliv.

Drange skal 1. juni forsvare sin doktoravhandling om de utilsiktede virkningene av kontantstøtte.

Drange mener kontantstøtten fører til at mange mødre blir sinker i arbeidslivet. Det kan påvirke både lønnsutviklingen, karrierene og pensjonspoeng, påpeker forskeren som er tilknyttet Universitetet i Stavanger.

Hun fant også ut at kvinner med høy utdannelse gikk raskere tilbake i full jobb. Samtidig ser det ikke ut til at tiden utenfor arbeidslivet har noen effekt på lønnsutviklingen for kvinner med høy utdannelse.

Kontantstøtten ble innført i 1998 og har siden vært gjenstand for både ros og ris. Støtten utgjør i dag 3.303 kroner i måneden, fram til barnet fyller tre år. Fra og med 1. august har ikke lenger familier med toåringer rett til kontantstøtte. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.