RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kony er verdens verste massemorder

Foto: STUART PRICE (AFP)
Sist oppdatert:
Kony 2012 er sett av 32 millioner. Jan Egeland traff massemorderen i 2006.

Kony 2012 er en nonprofittkampanje med formål om å få stilt krigsforbryteren Joseph Kony til ansvar.

Organisasjonen Invisible Children Inc. i USA har produsert en 30 minutter lang kortfilm, Kony 2012, som skal belyse Konys grusomme og umenneskelige handlinger de siste 20 årene. Formålet med kampanjen er at budskapet skal spre seg på sosiale medier, og til slutt føre til en pågripelse av Kony.

Mer enn 32 millioner mennesker har sett Kony 2012 på YouTube bare tre dager etter at filmen ble publisert.

Død og fordervelse
Europadirektør i Human Rights Watch, Jan Egeland, traff Kony da han var FNs nødhjelpskoordinator. Egeland sier det er på høy tid at mannen stilles til ansvar.

- Jeg traff Joseph Kony og hans løytnant Vincent Otti i 2006, og det er helt forferdelig at han nå har holdt på i over 20 år og spredd død, fordervelse og terror blant barn i Uganda, Sudan, Kongo og Den sentralafrikanske republikk. Og store anstrengelser ble gjort for å få en fredsavtale i 2006 og 2007. Da hadde vi en våpenhvile med ham. Men de var ikke villig til å forhandle en slutt på krigen, og til slutt så trakk de seg unna, sier Egeland til Nettavisen.

Joseph Kony er leder for Herrens motstandsarmé (LRA) som ble grunnlagt i Uganda på 1980-tallet. Konys plan har vært å danne et teokratisk styre (et religiøst styre) i Uganda. Kony anklages for å ha bortført minst 30.000 barn som er blitt brukt som barnesoldater og sexslaver. Likevel har ikke verdenssamfunnet maktet å pågripe mannen.

- Det er en pinlig sak for det internasjonale samfunnet at kanskje verdens største massemorder går fri på det 20. året, sier Egeland.

Gledesløse maskiner
- I nesten et kvart århundre har Joseph Kony og Herrens motstandsarmé (LRA) systematisk kidnappet barn og tvunget dem til å terrorisere sivilbefolkningen. Ofte har de tvunget barn til å gå til sine egne landsbyer, brenne husene og være med på å drepe egne foreldre, nettopp for å si at: nå har du ingenting, du har bare oss.

- Han tvinger barn til å bli terrorister, monstre og gledesløse maskiner. Og dette pågår med stadig nye generasjoner med barn.

Men Egeland sier det er håp å spore.

- Men nå er det et initiativ fra Obama himself å samarbeide med landene i denne regionen om å ta ham. Det er klart at han må i fengsel og stilles til ansvar i Den internasjonale straffedomstolen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har også engasjert seg i Kony-saken, og skriver følgende melding på twitter torsdag ettermiddag: «Joseph Koney bør stilles for retten i ICC, vil være stort fremskritt for fred og utvikling. Grusomme forbrytelser. Rettferdighet må skje.»

Startet i Nord-Uganda
Egeland sier at det voldelige felttoget begynte i Nord-Uganda for 25 år siden, og har siden spredd seg til Sør-Sudan og Øst-Kongo. Human Rights Watch jobber intenst med å skape oppmerksomhet rundt den brutale krigsherren.

- Human Rights Watch er med på å spre videoen (Kony 2012) på Facebook og andre steder. Vi har mange rapporter om ham, og jobber for at det skal bli et sikkerhetssamarbeid mellom de landene som er rammet, og at USA skal gi ressurser og rådgivning for at de skal kunne beskytte sin befolkning.

- Men samtidig vil vi ha kampanjer hvor barn forteller hva de er rammet av, og at de skal vekke opinionen i andre deler av verden. Dette har altfor lenge vært en glemt katastrofe, sier han.

- Verdens glemte katastrofe
Egeland tiltrådte stillingen som FNs visegeneralsekretær for humanitære spørsmål og koordinator for nødhjelp (OCHA) i 2003.

- Da var Nord-Uganda et av de første landene jeg reiste til. Da kalte jeg det for verdens glemte katastrofe.

Egeland klarte å skape oppmerksomhet rundt Herrens motstandsarmé hos de store medieaktorene som BBC og CNN.

- Da var det ingen som var klar over at Herrens motstandsarmé hadde holdt på i mange år med å ødelegge titusener av hjem og tatt tusener på tusener av barnesoldater, sier han.

Egeland sier det som oftest er fattige mennesker på landsbygda, som blir utsatt for de umenneskelige overgrepene.

- Og da er det fare for at opinionen og beslutningstakere gir blaffen.

- Men her har vi da en kampanje hvor vi aktivt får folk til å forstå at dette problemet er stort og uløst, sier han og henviser til kortfilmen Kony 2012.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere