*Nettavisen* Nyheter.

- Korsfarer-rollen ikke tilfeldig

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Professor ved Norges Politihøgskole, Tore Bjørgo, mener det ikke er tilfeldig at Anders Behring Breivik valgte å bli korsfarer.

Anders Behring Breiviks store forbilde er Sigurd Magnusson. Derfor tok han kodenavnet Sigurd og brukte kodenavnet det samme navnet i nettdebatter.

På 1100-tallet var Sigurd enekonge, og fikk hedersnavnet «Jorsalfare» etter at han hadde vært på kombinert korstog og pilegrimsferd til Jerusalem.

Med manglende støtte og oppslutning om sine ekstreme holdninger her hjemme, måtte Anders Behring Breivik utenfor landet for å finne meningsfeller. Nettopp gjennom korsfarerrollen fant han, ifølge Tore Bjørgo, en felles europeisk nerve, for eksempel med serbere og engelskmenn.

Det er få nordmenn som kaller seg korsfarere.

- Det er vel bare et par kamerater og bikkja hans som støtter denne linjen her hjemme, sier Tore Bjørgo til OA.no.

Et kinderegg

Professoren ved Norges Politihøgskole har en tredelt rolle under rettssaken mot Anders Behring Breivik. Fra publikumsplass i rettssal 127 følger han forhandlingene med tre forskjellige roller.

En av rollene er knyttet til hans opprinnelige yrke, som professor ved Norges Politihøgskole. En annen er å serve mediene. Bjørgo er ekspert for NRK under rettssaken og et sentralt intervjuobjekt for norsk og internasjonal presse.

Den tredje rollen er som vitne i saken. Han er innstevnet både av forsvarerne til Behring Breivik og av bistandsadvokatene.

En ekspertrolle

Tore Bjørgo er spesialist innenfor feltet terrorisme, forebyggingsstrategier, rasistisk vold, samt gjeng- og ungdomskriminalitet. Han har blant annet forsket på hva som kan få personer til å utvikle rasistiske holdninger.

I forskjellige medier har han uttalt at han mener Breivik er tilregnelig.

- Jeg har ikke sagt det konkret, men jeg har kritisert den første psykiatriske rapporten for at den ikke tar hensyn til hans ideologi og tolkning av denne. Psykiaterne er uten kunnskap om den subkulturen som han er en del av, sier Tore Bjørgo til OA.

Han mener Breiviks konspirasjonsteorier er klassisk argumentasjon i det høyreekstreme miljøet.

- Det er en vanlig oppfatning om et stort komplott fra en fiende utenfra og forrædere internt. Paradoksalt nok finner man samme konspirasjonstanke blant ekstreme islamister også, mener Bjørgo.

Les flere nyheter fra Oppland Arbeiderblad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.