RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Korttenkt rakettforbud

(Foto: Knut Fjeldstad, SCANPIX)
Sist oppdatert:
Markedssjef i Spar Kjøp i Bergen, Harald Nøss, tror ikke innskrenkningen i fyrverkerisalget i Bergen vil ha noe å si for omsetningen. - Det er et korttenkt forbud som ikke har noen effekt på bruken av fyrverkeri, sier Nøss.

I tillegg til det riksdekkende forbudet mot fyrverkeri i tettbygd strøk, er Hordaland og Rogaland pålagt et eget forbud mot salg av fyrverkeri. Forbudet tillater forhandlere kun å selge fyrverkeri de to siste dagene før nyttårsfeiringen starter.

Til Førde etter fyrverkeri
Brannvesenet er svært fornøyd med forbudet, men forhandlere og importører er langt mer skeptisk til at en legitim og lovlig bransje blir tøylet.

- Det er ikke sikkert at dette virker etter hensikten. Jeg vet om folk som har reist til Førde for å kjøpe fyrverkeri, sier Harald Nøss i Spar Kjøp til iBergen.no.

- Jeg synes det er korttenkt. Det åpner for en opphopning av salget, sier han.

Samme bruken
Han tror ikke innskrenkningen i salget fører til sviktende omsetning for forhandlerne, og har liten tro på at fyrverkeribruken vil bli mer edruelig på nyttårsaften.

- Det vil vel gi en effekt på fyrverkeriet i dagene før nyttårsaften. Men bruken vil være den samme, sier Nøss.

Importør Kjetil Lavik er også skeptisk til at alle i Bergen skal kjøpe fyrverkeriet sitt i løpet av to dager.

- Alle skal kjøpe i løpet av to dager, i tillegg til alt andre de skal gjøre i løpet av de hektiske dagene før nyttår. Det blir kaotisk, og kaoset kan fremkalle andre problemer, sier Lavik.

Skyting på Skansen
Magnar Hestdal ved Bergen Brannvesen sier totalforbudet mot fyrverkeri i tettbygde strøk kom i løpet av 1990-tallet. Særlig var det Texas-tilstandene ved Skansen som gjorde at politi og brannvesen regerte med nye vedtekter.

- Det var uvettig bruk av fyrverkeri som førte til forbudet. I Bergen stod folk oppe på Skansen og skjøt raketter ned på trehusbebyggelsen nedenfor. Det satte vi en stopper for, sier Hestdal til iBergen.no.

I Bergen sentrum er det totalforbud mot fyrverkeri, med unntak av steder der det kan skytes opp over sjøen.

- Den nye ordningen, med begrenset salg i Hordaland og Rogaland, kom på grunn av at disse fylkene har den verste statistikken i fyrverkerisesongen, sier han.

I 2004 fikk fyrverkeri skylden for tre bygningsbranner i Bergen kommune.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere