*Nettavisen* Nyheter.

- Kostholdet er ditt ansvar

Foto: Helle Nilsen (Side2)

Den økte omsetting av vitaminvann og ulike energidrikker er utfordrende, ifølge Mattilsynet.

18.10.10 18:07

(SIDE2): Området har ekspandert etter at enkelte tidligere legemiddelstoffer ikke lenger klassifiseres som legemidler, og derfor kan brukes i både mat og kosmetikk.

- Vi kan ikke bygge murer rundt oss selv og si «dette har vi ikke godt av». Forbrukeren har selv ansvar for sitt kosthold, sier seksjonsleder i Mattilsynet Atle Wold.

Anledningen er et kontaktmøte mellom Mattilsynet og Teknologisk Matforum.

Slik det fungerer i dag så ligger det meste av ansvaret hos bransjen selv, men Mattilsynet har en godkjenningsordning.

- Vi ser at det er et økt omfang av tilsetting av koffein, vitaminer, proteiner, mineraler og lignende i mat og såkalte «kule drikker» sier Wold.

- Må dokumenteres
Det kan bli et uoversiktlig marked for Mattilsynet om de ikke følger opp produsentene.

Skjønnhetsvann fra produsenten Sappé ble nylig trukket fra butikkhyllene. Importøren Lehre og Bergesen Import AS markedsførte de ulike vanntypene som noe du både fikk bedre fordøyelse av, vakker og rynkefri hud, samt rensing av kroppen. Flaskevannet inneholdt ulike vitaminer og mineraler. I tillegg inneholdt de klorofyll, collagen og Q10.

Da Side2 kontaktet Mattilsynet før disse ble forbudt, mente de at helsepåstandene måtte dokumenteres av virksomheten selv. Noe de tilsynelatende ikke hadde dekning for.

- Det er produsentens eller importørens ansvar at innhold og merking av næringsmidler er i samsvar med de ulike kravene satt i regelverket, sa Anne-Pia Lødemel til Side2.

Ikke lenge etter ble vanntypene forbudt.

Vi fikk ernæringsfysiolog Camilla Andersen i Somebody.no til å smake på samtlige vanntyper og hun syns markedsføringen er forvirrende for en forbruker.

- Hvem går rundt og vet hvor mye vitamin B12 vi egentlig trenger, eller om 10.000 mikrogram klorofyll faktisk renser kroppen eller om 8000 mikrogram fiber er det vi trenger per. dag?

Mange av vitamindrikkene er også proppfulle av sukker.

For stor tillit
Allikevel mener Mattilsynet at forbrukeren og virksomhetene har en for stor tillit til Mattilsynet.

- Forbrukeren tror vi har 100 prosent kontroll og da ligger det an til skuffelser, sier Wold.

Andre utfordringer hos Mattilsynet er drikkevannet som ved mange vannverk ikke overholder regelverket. Også eksport av fisk, som er vår nest største eksportartikkel byr på utfordringer på grunn av lakselusen som tar knekken på mye av oppdrettslaksen.

Her kan du få informasjon om vannkvaliteten der du bor

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.