- Kosttilskudd kan gi brystkreft

Foto: (Crestock)

Svensk undersøkelse med alarmerende resultater.

06.04.10 21:45

(SIDE2): En ny, svensk undersøkelse viser at det kan være en sammenheng mellom brystkreft og inntak av mulitvitmainer, melder danske B.T.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

35.000 kvinner
Det er forskere ved Karolinska Institutet i Stockholm som har gjennomført undersøkelsen, hvor 35.000 kvinner i alderen 49 til 83 år ble fulgt over en tiårs periode.

Alle kvinnene har jevnlig tatt multivitaminer, og forskerne mener nå at kvinner har 20 prosent større sannsynlighet for å utvikle en knute i brystet, om de tar det daglige kosttilskuddet.

Øker tettheten i brystvevet
De svenske forskerne tror at vitaminpillene øker tettheten i brystvevet.

Tidligere undersøkelser har vist at risikoen for brystkreft er større jo høyere tetthet brystvevet har – og forskerne mener derfor det er en sammenheng mellom vitmainpilleinntaket og den fryktede kreftsykdommen.

Studiene viser nemlig at tilskudd av vitaminer og mineraler kan øke brysttettheten med fem prosent.

- Trenger ikke vitamintilskudd
Likevel understreker forskerne at undersøkelsen ikke beviser noen sammenheng, men de ønsker ytterligere tester på grunn av de alarmerende resultatene.

- Det er ingen undersøkelser som viser at vi har nytte av vitaminpiller om vi ikke lider av vitaminmangel. Om man ellers lever sunt og det ikke feiler en noe, er det ikke noe som tyder på at du kan øke dine sjanser for å ikke å få kreft ved å spise en vitaminpille, sier overlege ved Kreften Bekjempelser i Danmark, Anne Tjønneland til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.