*Nettavisen* Nyheter.

- Kreften er «forårsaket av Venezuelas fiender»

Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

To amerikanske diplomater anklages for sammensvergelser mot president Hugo Chávez.

05.03.13 21:07

To amerikanske diplomater utvises fra Venezuela. Visepresident Nicolás Maduro hevder diplomatene har deltatt i en sammensvergelse mot president Hugo Chávez, som nå skal være meget syk.

Venezuelas politiske og militære ledelse var tirsdag samlet i presidentpalasset i hovedstaden Caracas. Maduro har innledet samtaler med flere ministre og militære ledere, samt 20 guvernører, opplyser tv-stasjonen VTV.

Maduro hevder at Chávez' kreftsykdom er «forårsaket av Venezuelas fiender». Tilstanden til Chávez skal de siste dagene ha blitt kraftig forverret.

- Den amerikanske militærattacheen David Del Monaco har fått 24 timer på å pakke sammen sine ting og forlate Venezuela, sa Maduro i en TV-sendt tale fra presidentpalasset.

Han hevdet at amerikaneren har deltatt i planleggingen av et militærkupp.

Kort tid etter opplyste Venezuelas utenriksminister Elías Jaua at også en annen amerikansk diplomat vil bli utvist. Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon bekreftet at den ene av diplomatene var på vei hjem.

- Plan om militærkupp
Flere tiltak er iverksatt for å forhindre sammensvergelser mot Venezuelas regjering, ifølge Maduro.

I talen sa han også at Chávez' leger er hos presidenten, og at nasjonen ber for at han skal bli frisk.

- Chávez gjennomlever nå sine vanskeligste timer siden operasjonen, sa Maduro.

Mange av presidentens tilhengere har samlet seg utenfor presidentpalasset.

- Det er så trist og så forvirrende. Men vi må være sterke og holde fast i det Chávez har lært oss, sier Marisol Aponte, en sørgende sosialarbeider fra slummen i Caracas.

- Guds vilje skjer. Vi ber for ham, slik vi alltid har gjort, sier Maria Fernandez, som arbeider som frivillig i Sosialistpartiet.

Kraftig forverret
Regjeringen i Venezuela opplyste mandag at Chávez' helsetilstand hadde forverret seg kraftig. Han lider av kreft, men det er ikke kjent hva slags kreftform det er snakk om.

Den siste tiden er Chávez' pusteproblemer blitt verre, og han har fått en alvorlig infeksjon i luftveiene. Samtidig har legene satt i gang en ny runde med intens cellegiftbehandling.

Den 58 år gamle presidenten, som er innlagt på et militærsykehus i Caracas, har ikke vist seg offentlig eller talt til befolkningen siden han vendte hjem fra behandling på Cuba i midten av februar.

Hugo Chávez er kjent for sin meget kritiske holdning til USA. Han ble gjenvalgt til en ny fireårsperiode etter en hard valgkamp i oktober i fjor. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag