RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Krev bedre virusbeskyttelse

Sist oppdatert:
Svært mange norske bedrifter har for dårlige avtaler med antivirusleverandørene. Det kan koste dem milliarder, advarer IKT-advokat Arve Føyen.

Større ansvar bør legges på leverandører av utstyr og programvare, sier Arve Føyen, som er partner i Simonsen Føyen Advokatfirma DA, til Newswire.

Rådyrt

Virusangrepene fra Blaster o Sobig.F denne måneden har åpnet øynene på mange bedriftsledere og PC-brukere. I verste fall kan et virusangrep koste samfunnet milliarder av kroner.

Arve Føyen, som er en av landets fremste IKT-advokater, mener bedriftene må klargjøre hvem som har ansvaret når noe går galt med datasystemene.

- Ansvaret for å beskytte datasystemene ligger hos bedriftens øverste ledelse, men de kan forsøke å løse ansvarsforholdet gjennom avtaler med leverandør. Generelt sett har ikke norske bedrifter gode nok juridiske avtaler om dette, sier advokaten.

Forsker Sofie Nystrøm ved Senter for informasjonssikring (SIS) deler Føyens oppfatning, og mener problemet ligger i at mange bedrifter har for gamle avtaler med sine IT-leverandører.

- Bransjens ansvar

I juni i år la regjeringen fram en nasjonal strategi for informasjonssikkerhet. I dokumentet blir IT-bransjen pålagt å ta ansvar for IT-sikkerheten til sine kunder. Dersom bransjen ikke tar dette ansvaret, vil myndighetene vurdere særskilte reguleringstiltak.

Prosjektleder Fredrik Syversen i IKT-Norge innrømmer at bransjen har noe å ta igjen.

- Vi bør bli bedre til å gi forståelig informasjon. Databeskyttelse trenger ikke beskrives så voldsomt teknisk, det dreier seg mer om rutiner, sier Syversen.

Advokat Føyen påpeker at gode, interne rutiner er en helt nødvendig forutsetning for å beskytte bedriftene mot virusangrep.

- Oppdatering av virusbeskyttelse skjer som oftest automatisk når du logger deg på din datamaskin. I bedrifter der de ansatte har hjemme-PC og bærbare maskiner som brukes ute, kan det imidlertid gå for lang tid før virusbeskyttelsen oppdateres på disse maskinene, framholder han.

Ekspertene advarer mot å la PC’en stå pålogget når den ikke er i bruk.

- Da får de ikke automatisk oppdatering som skjer ved ny pålogging etter at maskinen har vært logget helt av – og helst fysisk slått av, sier Føyen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere