RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Krever at retssaken stoppes

(Scanpix)
Sist oppdatert:
De norske kokaintiltalte fikk ikke tolk før i oktober 2009.

Onsdag ettermiddag norsk tid startet saken mot de norske kokain-tiltalte, som skal ha forsøkt å smugle 22,4 kilo kokain fra Bolivia til Norge, i den bolivianske byen Cochabamba.

Forsøkte å få stanset retssaken
Flere av advokatene ønsket å få saken stoppet onsdag fordi de mente den stred mot grunnloven, men dette ble avvist av retten.

Den antatte hovedmann i nettverket, norsbolivianske Augusto Toro-Blacutt (23), kom først en time etter at rett var satt, skriver Dagbladet.

Han skal ha hatt en høytstående posisjon i det omfattende kokainnettverket påtalemyndigheten mener de norske jentene gjorde seg til nyttige idioter for.

Les også:Slik knyttes kokainsakene sammen

To av disse, høygravide Stina Brendemo Hagen (19) og Madelaine Alicia Rodriguez (23), sitter allerede på tiltalebenken, mens den tredje kvinnen sitter trygt hjemme i Norge.

Ville at retssaken skal stoppes
Ifølge Aftenposten forsøke også forsvareren til Rodriguez å få avblåst hele retssaken.

- Min klient skulle hatt tolk fra spansk til norsk allerede da politiet ville undersøke bagasjen hennes. Hennes konstitusjonelle rettigheter er krenket, sa forsvareren da retten startet etter pause.

Dette ble avvist fra aktoratet fordi Rodriguez snakker flytende spansk. De norske tiltalte skal også ha hatt en tolk i november i 2008 da den norske ambassaden var og hjalp til.

Sitter fornøyd i Norge
- Det er godt å være hjemme, og vi er selvfølgelig glad for å ha henne i Norge, sier Hallgeir Øygarden, faren til den 20 år gamle kvinnen, til fvn.no.

Foruten at datteren har det bra, ønsker han ikke å si noe om hva hun gjør på dagen de to venninnene sitter på tiltalebenken i Cochabamba.

Kripos opplyser at de fortsetter etterforskningen mot 20-åringen og at siktelsen opprettholdes.

Vil ha norsk kvinne utlevert
Rettsaken onsdag starter med at aktor ber om at 20-åringen fra Lillesand blir klassifisert som rømling. Aktor vil at en utleveringsprossess settes i gang. Aktor vil også at Blacutts norske kjæreste blir pågrepet og utlevert.

Deretter gjør dommeren det klart at rettsprossessen vil gå sin gang, selv om de to ikke er til stede i retten.

Les også:Bolivia-sak kan bli utsatt igjen

Det var 19. mai 2008 at de tre jentene ble tatt med over 22 kilo kokain i bagasjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere