- Krever diplomatene straffet

Foto: ABDELHAK SENNA (AFP)

Marokko krever at Norge straffer de norske diplomatene som bistod med å få barna ut av landet.

02.02.10 22:41

- Marokko krever at Norge straffer diplomatene som hjalp en norsk kvinne med å smugle hennes to barn ut av landet mot ønskene til deres marokkanske far, sier utenriksminister Taieb Fassi Fihri til nyhetsbyrået MAP, melder Reuters.

Barna til tidligere OL-vinner Khalid Skah har dobbelt statsborgerskap. Barna rømte fra sin far i juli i fjor, og fikk tilhold i den norske ambassadeboligen i Rabat før de ble fraktet ut av landet sammen med sin norske mor Anne Cecilie Hopstock.

Les også: Soldater smuglet barna i ferien

- Den norske ambassaden ga seg selv retten til å utøve sin egen justis på territoriet til en fremmed stat i en privat sak og i strid med alle regler og all etikk, sier Fassi Fihri.

Fihri sier at den norske politiattacheen ved ambassaden, Stein Haugen, spilte en spesiell rolle i aksjonen.

- Har brutt marokkansk lov
I et intervju med Nettavisen tirsdag sier Marokkos ambassadør at en norsk diplomat og norske spesialsoldater utvilsomt har brutt landets lover.

Ambassadøren mener både de to spesialsoldatene, den norske diplomaten som kjørte barna fra ambassaden til møtestedet, samt en fjerde person som angivelig organiserte hele aksjonen, har brutt marokkanske lover.

- Helt klart. Det er ingen tvil om det. De har alle fire brutt både marokkansk og internasjonal lov, sier Marokkos ambassadør til Oslo, Yahdih Bouchaab, til Nettavisen.

Les også: - Norske soldater har brutt marokkansk lov

Støre: - Det er ikke tilfelle
Mandag holdt utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Grete Faremo en pressekonferanse om saken. Der kom det fram at en ansatt ved ambassaden hadde kjørt barna til et avtalt møtested da de skulle fraktes til Norge.

- Barnefaren har hevdet at dette har vært organisert av norske myndigheter. Jeg vil si direkte til han, det er ikke tilfelle, understreket Støre.

Ifølge Støre hadde Skah i flere dager truet ambassadeansatte, og ambassaden ville derfor ikke bare slippe barna ut døra fordi de fryktet for deres sikkerhet. Derfor ble barna kjørt til et sted ti minutter unna, der de ble overlatt til en person moren hadde bemyndiget.

Faremo fortalte at to norske offiserer fra marinejegerkommandoen deltok i aksjonen da barna ble fraktet ut av landet. De to offiserene var ifølge Faremo på ferie da aksjonen fant sted.

Hun kalte aksjonen en privat aksjon, som ikke var klarert av norske myndigheter.

- Det er uakseptabelt at noen fra forsvaret har bistått den private redningsaksjonen, sa Faremo, som sier at dette nå er en personalsak for forsvarssjefen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.