RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Krig er av og til nødvendig

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (Scanpix)
Sist oppdatert:
Fredsprisvinneren brukte deler av nobelforedraget sitt til å undestreke at krig av og til må til.

- Kjære gjester, kjære Nobelkomité, den norske befolkning og befolkningen i verden. Jeg takker for prisen med ydmykhet. Det er en pris som appellerer til vårt høyeste håp, at tross all ondskapen i verden, er vi ikke bare fanger av skjebnen.

Les hele talen: Her er Barack Obamas tale

Slik åpnet Obama sin tale, før han deretter snakket om mye av det tildelelsen er kritisert for - at Obama knapt har gjort stort for freden, og at han leder et land som deltar i to kriger, i Irak og Afghanistan.

- Det er flere ting som må sees i sammenheng med at jeg får denne prisen. Jeg er ved begynnelsen av min jobb, ikke i slutten. I tillegg er det alle de menn og kvinne rundt om i verden som blir fengslet og slått i jakten på rettferdighet, sa Obama

Krig
- Men det viktigste spørsmålet rundt mottakelsen av denne prisen, er at jeg er leder av det militære og av et land som deltar i to kriger. Den ene krigen er på hell, og involverer flere land, inkludert Norge. Men vi er i krig, og jeg har ansvaret for at flere tusen amerikanere er i krig. Noen er drept, og flere vil bli drept. Derfor kommer jeg med den kostnaden krig er, og konflikten mellom krig og fred - og hvordan bytte ut det ene med det andre.

Som Thorbjørn Jagland, som i talte tidligere under seremonien, snakket også Obama om fredsforkjemperen Martin Luther King og hans arbeid.

- Jeg er et vitnesbyrd på at ikkevold bærer frukter. Men som leder av en nasjon, kan jeg ikke leve etter dette alene. Det finnes ondskap i verden. Instrumentet krig har en rolle i bevarelsen av fred. Men samtidig må de to leve ved siden av hverandre. Krig avler menneskelige tragedier. Det er heroiske historier, om kameratskap og heltedåder, i krig. Men krig i seg selv er aldri heroisk.

Obama fortsatte deretter talen med å snakke om hvordan krig er et nødvendig onde for opprettholdelsen av demokratiet.

- Vi må erkjenne den tøffe sannheten. Vi vil ikke klare å utrydde voldelige konflikter i vår levetid. Det vil være stunder da nasjoner - på egenhånd eller i fellesskap - ikke bare vil mene at maktbruk er nødvendig, men også moralsk forsvarlig.

Presidenten sa også at som leder av verdens mektigste nasjon, har han i kampen mot terror stoppet bruken av tortur og skal stenge Guantánamo.

- Det er det som gjør oss forskjellige fra de andre.

Fred
- Fraværet av håp kan forråtne et samfunn innenfra. Derfor er det ikke nok å hjelpe bøndene å sørge for mat til sine egne, eller at nasjoner gir sine barn utdannelse – det er ikke bare veldedighet. Vi må også ta tak i klimaproblemet. Ellers vil vi oppleve mer hungersnød og store folkevandringer, som igjen vil føre til flere konflikter i de neste tiårene.

- Det er derfor flere enn bare forskere og aktivister som krever en rask løsning. Også flere av de militære lederne i mitt land ser at nasjonenes sikkerhet henger sammen med dette.

Obama fortsatte med å snakke om konflikten mellom krig og fred, og hvordan mennesket selv må jobbe for å oppnå det siste, ved å bevare håpet og leve etter eksempel av dem som tørr å marsjere videre, til tross for trusler om vold og død.

Han avsluttet talen slik:

- Vi kan forstå at det vil være kriger, og likevel strebe etter fred. Vi kan gjøre det - for det er historien om menneskets fremgang. Det er verdens håp, og i dette øyeblikkets utfordring, må det være vår oppgave her på jorden.

Fikk prisen tidlig
Nobelkomiteens formann Thorbjørn Jagland snakket før Obama. Han svarte også på kritikken, ved å si at flere av prisvinneren også tidligere har mottatt prisen før deres arbeid for fred hadde vist frukter.

- Da Martin Luther King junior mottok prisen, sa han at han drømte om at en dag skulle hans barn oppleve å leve i et land der hudfarge ikke skulle ha betydning, sa Jagland.

- Det er gledelig for oss å se, at med din tilstedeværelse her, har så mye av dr. Kings drøm blitt virkelighet.

Jagland tok også opp Obamas arbeid for å stoppe atomtrusselen.

- Tildelingen må ses i lys av verdenssituasjonen, med mange uløste konflikter, faren for spredning av atomvåpen og klimakrisen. Helt fra starten har Obama forsøkt å skape et samarbeidsklima, som kan snu denne trenden. Han har allerede fått ned temperaturen på konflikter rundt om i verden.

Deretter henvendte Jagland seg til kong Harald og kongefamilien og president Obama, og takket USA for landets hjelp under og etter 2. verdenskrig.

Jagland avsluttet med ordene «Måtte du få den hjelpen du trenger.»

«Alle» til stede
Inne i rådhussalen er det flere representanter fra det norske offentlige – statsminister Jens Stoltenberg er der, nesten hele regjeringen, mange stortingsrepresentanter og ledere for flere offentlige etater.

På grunn av den usedvanlig streng sikkerheten, måtte publikum møte langt tidligere enn det som er vanlig under Fredsprisutdelingen.

Også lederne av Nobels fredspriskonserten i morgen, Will og Jade Smith, er til stede, i tillegg til mange av artistene som skal opptre.

Hektisk
Det er et tett program presidentparet følger det døgnet de er i Norge. En innlagt pause mellom pressekonferansen etter møtet med Stoltenberg ble det ikke noe av, og forsinkelsen gjorde også at kong Harald måtte vente på Obama.

Senere i kveld er det bankett på Grand Hotel, og ekteparet Obama drar fra Norge fredag morgen.

Program
10. desember

08.45: Ankomst Gardermoen. Obama blir fraktet til konteinerhavnen Filipstad med helikopter.

09.20-09.25: Møte på Nobelinstituttet med leder i Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland

10.10-11.00: Møte med statsminister Jens Stoltenberg, samt et kort møte med pressen.

11.00-12.10: Pause

12.10: Audiens på Slottet

13.00: Seremoni i Oslo rådhus

18.55: Obama hilser fakkeltoget fra balkongen på Grand Hotell.

19.00: Bankett på Grand Hotell

11. desember

10.25: Avreise

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere