*Nettavisen* Nyheter.

- Krim-krisen den største siden Den kalde krigen

TRUER SIKKERHETEN: - Vi ser at Russland river i stykker den internasjonale regelboka, sier NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Europa har ikke vært utsatt for en større trussel siden Den kalde krigen, sier NATOs generalsekretær.

20.03.14 06:33

Russlands annektering av Krim-halvøya fra Ukraina er mer alvorlig enn krisene på Balkan på 90-tallet og i Georgia i 2008, mener NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Følg Nettavisens live-studio i bunnen av saken.

- Dette er den mest alvorlige trusselen mot europeisk sikkerhet og stabilitet siden Den kalde krigens slutt, sa han på Georgetown-universitetet i Washington onsdag.

Han var klar i sin fordømmelse:

- Vi ser at Russland river i stykker den internasjonale regelboka og prøver å tegne Europa-kartet på nytt. Slik oppførsel bryter med alle internasjonale normer og hører ikke hjemme i det 21. århundre, sa han.

Spent

Russiske styrker tok onsdag kontroll over den ukrainske marinens hovedkvarter i Sevastopol og en base i Novoozerne. Der ble russiske flagg heist mens ukrainske gaster og offiserer forlot basene uten våpen.

Samtidig innledet Russland en storstilt luftforsvarsøvelse i de vestlige delene av landet.

- Vi registrerer at det er større øvingsaktivitet i de russiske væpnede styrker enn det som er normalt for årstiden. I lys av den spente situasjonen i Ukraina, og Russlands militære intervensjon på Krim, anser vi at dette bidrar til å sende uheldige signaler, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Avmilitarisert Krim

Ukrainas regjering kom onsdag kveld med et utspill den hevder vil bidra til en nedtrapping av konflikten ved å be FN anerkjenne Krim som en demilitarisert sone.

Ukraina vil også be verdensorganisasjonen om å fremme tiltak som får de russiske styrkene til å forlate halvøya, sa Andrij Parubij, lederen i Ukrainas råd for nasjonal sikkerhet og forsvar.

- Vi utarbeider en plan for å trekke ut alle militære og deres familiemedlemmer fra Krim, slik at de raskt og effektivt kan bli fraktet til det ukrainske fastlandet, sa Parubij.

Planen virker lite realistisk all den tid Russlands svartehavsflåte er stasjonert på Krim.

Visumkrav

Parubij sa også at Ukrainas utenriksdepartement nå innfører krav om visum for alle besøkende russere på grunn av den økende faren for militær konfrontasjon med Russland.

Russlands utenriksdepartement svarte onsdag kveld at det vil vurdere krav om visum for ukrainere som besøker Russland når de er blitt informert om visumkravet via offisielle kanaler.

Ukraina varslet ifølge AP at landet skal holde en felles militærøvelse med USA og Storbritannia, men uten nevne noen detaljer.

Solberg til Brussel

Statsminister Erna Solberg (H) møter toppledere fra Høyres søsterpartier i Brussel før EU-toppmøtet der torsdag.

På dagsorden står situasjonen på Krim og spørsmålet om å utvide sanksjonene. Det kan være alt fra å innføre våpenembargo og handelshindre til å avlyse et toppmøte med Russlands president Vladimir Putin i juni.

Tyskland varslet onsdag kveld at landet stanser en stor våpenhandel med Russland.

- Det er grunn til å anta at vi i løpet av denne uken kommer til å se et internasjonalt samfunn som trapper opp reaksjonene, sier Solberg.

Norge har avlyst en reise som klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) skulle hatt til Russland neste uke. (©NTB)

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag