*Nettavisen* Nyheter.

- Kriminelle kan i realiteten gå inn og ta over hele politihuset

Politihuset i Stavanger. Foto: Kent Skibstad (NTB scanpix)

Etterlyser skuddsikre glass og sluser etter skyteepisode på dårlig sikret politistasjon.

02.08.15 12:46

Tidligere denne uken klarte en inntrenger å ta seg inn på politistasjonen i Stavanger og avfyre tjenestevåpenet til en politimann.

24-åringen ringte først på politihuset i Stavanger, og ble sluppet inn i foajeen. Deretter hoppet han over skranken og gikk til fysisk angrep på en politimann. Det utviklet seg et basketak mellom inntrengeren og flere politimenn.

Førstnevnte klarte å løsne et skudd ved å få en finger ned i våpenhylsteret. Ingen ble skadd i hendelsen, men kritiske stemmer mener nå at episoden viser at politihuset i Stavanger er altfor dårlig sikret.

- Verden har endret seg
Tidligere polititopp i Oslo, Finn Abrahamsen, reagerer kraftig på sikkerhetsbristen ved politistasjonen i Stavanger.

- I Oslo har man ikke muligheten til å komme seg inn på denne måten. Der er det skuddsikre vinduer og sluser. I realiteten kan kriminelle komme inn og ta over hele politistasjonen i Stavanger, sier Abrahamsen til Nettavisen.

- Jeg synes det er ubegripelig at det er så dårlig sikkerhet i 2015. Verden har endret seg en del, sier han.

Etterlyser fysiske barrierer
Lokalleder for Politiets Fellesforbund i Rogaland, Erlend Ravndal Bjørnestad, mener hendelsen må få konsekvenser.

- Politistasjonen i Stavanger er for dårlig sikret. Skranken er altfor lav, og det er for lett å hoppe over. Jeg håper vi kan sikre oss med fysiske barrierer og hindringer uten å lage en stor bunker, sier Bjørnestad til Nettavisen.

- Det må bli en konsekvens av det som skjedde. Dette burde ha blitt gjort før, og nå burde vi i hvert fall gjøre det. Det har lenge vært en diskusjon om at man skal møte publikum med et åpent landskap. Men nå er tiden moden for å ta grep. Vi må få opp skuddsikre pleksiglass som skaper barrierer, sier Bjørnestad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Leder i Politiforbundet Sigve Bolstad. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Balansere sikkerhet og nærhet
Leder for Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, sier det er viktig å ivareta sikkerheten til politiet samtidig som man viser en form for publikumsnærhet.

- Det som er viktig, er å tilstrebe en klok forholdsmessighet mellom sikkerhet og at du får en nærhet til publikum. Men vi må ikke komme i en situasjon hvor det ikke er noe sikkerhet for dem som skal utføre jobben. Man må ta høyde for at ikke alle som besøker politistasjoner har gode hensikter, sier Bolstad til Nettavisen.

-Må ikke være naive
Bolstad sier han tidligere har arbeidet med utformingen av nye politistasjoner.

- Jeg satt på et kontor for sikkerhet og eiendom i Oslo. Gjennomgangstonen når det gjelder utforming av politistasjoner, er om Norge er såpass trygt at man skal tenke på publikumsnærhet eller om man skal lage sluseordninger og ha skuddsikre glass. Svaret er at det ikke er noe eksakt svar på det. Men det er viktig at vi ikke blir for naive, sier Bolstad.

- Det er alltid prat om økonomi. Min klare appell er at når det gjelder sikkerheten til de ansatte, så må den ikke i stor grad avhenge av økonomi, sier Bolstad.

- Er norske politistasjoner for dårlig sikret, Bolstad?

- Jeg skal ikke si at det generelt sett er for dårlig sikret, men det er grunnlag for å sette seg ned og se på sikkerheten, sier han.

Ulike sikkerhetsløsninger
Lokalleder Bjørnstad sier også det er vanskelig å si noe generelt om sikkerheten ved norske politistasjoner.

- Sikkerheten på lensmannskontorene og politistasjonene rundt om i landet er veldig variable. Det er helt ulike løsninger de ulike stedene. Det er ikke nødvendigvis sånn at man trenger sluser og skuddsikre glass på et lensmannskontor i en indre fjord, sier Bjørnestad.

Politimester i Stavanger erkjenner at politihuset er dårlig sikret.

- Hvis sikkerheten hadde vært god nok på politistasjonen, hadde ikke dette skjedd. Vi ser i dette tilfellet at det er mulig å hoppe over skranken og at det er et sikkerhetsaspekt vi må gjennomgå og vurdere, uttalte politimester Hans Vik i Rogaland politidistrikt til NTB tidligere i uken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Finn Abrahamsen Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Våpeninstruksen
Debatten etter hendelsen i Stavanger har i stor grad dreid seg om hvorvidt norsk politi har halvladde eller helladde skytevåpen i våpenhylsteret. Helladde skytevåpen vil si at patronen allerede ligger i kammeret. Halvladde vil si at kammeret er tomt, men at magasinet er ladd med patroner.

Så langt har ikke Politidirektoratet villet kommentere hva våpeninstruksen sier om helladde tjenestevåpen. Våpeninstruksen tillater midlertidig bevæpning av norsk politi.

Abrahamsen mener debatten burde heller vært sporet inn på sikkerheten ved politistasjonen.

- Hvis de har et tilstrekkelig sikkerhetssystem på politistasjon har det ikke noe betydning om det ligger en kule i kammeret eller ikke, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.