Gå til sidens hovedinnhold

- Kristin gamblet og vant

Men Frp vil ikke gi finansministeren ros for Oljefondets opptur.

I 2008 krympet Oljefondet med 633 milliarder. Og i årets første tre måneder krympet hele landets sparegris med 199 milliarder kroner.

Etter andre kvartal kan imidlertid Statens Pensjonsfond – Utland, eller Oljefondet, vise til en sterk opptur.

Tjente 270 milliarder
Avkastningen i andre kvartal var 12,7 prosent, tilsvarende 270 milliarder kroner, målt i internasjonal valuta. Dette er det beste kvartalsresultatet noensinne.

- Den positive utviklingen i andre kvartal har fortsatt inn i tredje kvartal. Siden markedene snudde i mars og frem til i dag, har fondets verdi økt med mer enn 600 milliarder kroner, sier Yngve Slyngstad, direktør for Norges Bank Investment Management (NBIM) i en pressemelding.

Frps Christian Tybring-Gjedde er likevel kritisk:

- «Statens pensjonsfond – utland» administreres av Norges Bank Investment Management (NBIM). Disse rapporterer til styret i Norges Bank. Kristin Halvorsen har aldri utfordret investeringsstrategien som har kommet fra NBIM, men fulgt disse slavisk.

Vil investere i eiendom
- I de foregående kvartalene har hun og Norge fått svi for dette, men i 2 kvartal i år har dette vært positivt.

Frp ønsker en mer konservativ styring med fondet:

- Frp vil investere i «Statens pensjonsfond – utland», men vi vil ha mindre risiko – vi ønsker 40 prosent aksjer, 50 prosent i rentebærende papirer og 10 prosent i eiendom, altså en mer konservativ investeringsprofil, sier han.

- Bedre med oss
Han tror Frp ville klart det bedre med sin investeringsprofil:

- Fondet ville uansett ha vært større i dag dersom vår investeringsstrategi hadde vært fulgt. Vi ønsker dette uavhengig av om resultatene varier fra kvartal til kvartal. Dessuten vil vi at bonusordningene skal ha en nedside – ikke bare en oppside, som i dag, sier Tybring-Gjedde.

- Du kan si det slik at Kristin gamblet og vant - denne gangen. Men vi ønsker ikke å gamble i markedet med våre pensjonspenger, avslutter han.

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut