RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kristin Halvorsens ego ble for stort

(VG)
Sist oppdatert:
- Det er tidligere finansminister Kristin Halvorsens kunnskapsløshet som førte til at tusenvis av norske småsparere tapte milliarder på spareprodukter.

Investor og milliardær, Øystein Stray Spetalen, er helt klar i sin dom over tidligere finansminister Kristin Halvorsens mangel på tiltak, før finanskrisen satt inn.

- Finanskrisen, også her i Norge, var et resultat av dårlig og svak regulering fra myndighetenes side, sier Spetalen til NA24.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Det var Kristin Halvorsen som finansminister i perioden 2005 til 2009, som var øverste ansvarlig for reguleringen av finansmarkedet. I denne perioden tapte småsparerne milliarder på spareproduktene, fortsetter investoren.

- Tenk på alle svindelene

Spetalen vil ikke trekke frem hvilke finanshus han sikter til, men det er mange, som solgte spareprodukter de ikke burde, til intetanende nordmenn.

- Tenk alle de svindelene som pågikk her hjemme. Tenk på alle de spareproduktene finansmeglerne solgte til uvitende norske småsparere, sier Spetalen.

- Det er en skam at daværende finansminister Kristin Halvorsen ikke gjorde noen verdens ting, før skaden hadde skjedd. Hun var ansvarlig for at denne svindelen fikk pågå gjennom hennes periode som finansminister, sier Spetalen.

Spetalen mener at Halvorsen tok jobben som finansminister ut i fra egen prestisje.

- Hennes ego ble for stort

- Hennes ego ble for stort. Hun ville ha jobben som finansminister, til tross for at hun ikke hadde noen forutsetninger for å ta jobben. I Sverige har de en finansminister som forstår økonomi og hvordan markedene fungerer, sier Spetalen.

Han tenker på den svenske borgerlige finansministeren, Anders Borg og viser til at i Sverige var det veldig få småsparere som tapte penger på fikse spareprodukter.

- Men Norge har i ettertid innført strengere krav?

- Det er ikke særnorske regler, men regler som kommer fra EU i etterkant av finanskrisen, sier Spetalen.

- Bra av media

Han mener media har gjort en kjempejobb med å ha fokus på galskapen.

- Medias fokus på disse produktene, har ført til at myndighetene har måttet ta dette på alvor, sier han.

Spetalen er ikke nådig i Hans Petter Molands siste film – «Når boblene brister». Filmen tar for seg Terra-skandalen, en av de største finansskandalene i nyere norsk finanshistorie.

Investoren er i sjokk over hvordan meglerhusene og investeringsbankene tjente stort på bekostning av vanlige folk.

- Det ble svindlet for milliarder av kroner, på en så lur måte at det for vanlige folk var umulig å skjønne, sa Spetalen.

- Når noen tar på seg dress og snakker fint, det er jo kjennetegnet på en svindler det, fortsetter Spetalen.

- Oppside uten risiko

Hovedproblemet, er ifølge Spetalen, at 98 prosent av kapitalen som investeres på verdens børser, forvaltes av forvaltere som investerer andres penger.

- De er kun opptatt av oppsiden, uavhengig av risikoen. Da blir det som å gå på kasino med andres penger. Der setter du alt på rødt, uten risiko for å tape, sier Spetalen.

Hovedårsaken til finanskrisen er de internasjonale investeringsbankenes handel på egen bok.

Egenhandel har skylden

- Egenhandelen var årsaken. Bear Stears var gearet 100-gangeren. Da trenger man ikke å være professor i økonomi å forstå at det skal ikke mye til før det går galt, sier Spetalen.

- De som hevder noe annet, tar feil, fortsetter han.

Bear Stearns var den første av de store investeringsbankene som gikk over ende. De ble kjøpt opp av konkurrenten JP Morgan vinteren 2008.

Det som irriterer investoren mest er at politikerne og myndighetene kommer inn og redder disse bankene.

- De tenker bare på sin egne bonuser

- Den amerikanske sentralbanken kom inn og reddet dem og det visste bankene ville skje. De tenker bare på sine egne bonuser, sier Spetalen.

- Og det er politikerne som lar dem gjøre det. Reguleringen er alt for dårlig og svak fra politikernes side, sier milliardæren.

Tidligere denne uken gikk investoren kraftig ut i NA24 og mente at banker må gå konkurs.

- Det ikke må bli slik at de som har spekulert bort andres penger, overlater regningen til de flinke og skattebetalerne. Det viktigste med kapitalismen, er at de som gjør feil, må gå konkurs, sier investoren.

- Kapitalismen uten en konkurs, er som kristendommen uten et helvete

- Kapitalismen uten en konkurs, er som kristendommen uten et helvete, fortsetter Spetalen.

Det var ikke bare her hjemme småsparere tapte penger. Flere steder overkjørte meglerhus og investeringsbanker som Goldman Sachs, Citibank og UBS småsparerne.

De tjente store penger på kurtasjen og honorarene fra ulike kompliserte finansielle strukturelle produkter, som de produktene som Terra-kommunene investerte i.

Samtidig tjente de samme meglerhusene og investeringsbankene på at de samme produktene feilet, gjennom såkalt «short handel». Det vil si at du selger produktet nå, for så å kjøpe det tilbake på et senere definert tidspunkt. Går det dårlig, slik at produktet faller, da kan du kjøpe det tilbake på et lavere nivå og tjene penger på det.

Nå gjentar historien seg når det gjelder den greske statsgjelden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere