*Nettavisen* Nyheter.

- Kritikkverdig? Nei, vet du hva!

Foto: Tom Lysø (Namdalsavisa)

Om det var skjærtorsdag igjen, ville mat- og landbruksministeren gjort det samme innkjøpet. Som han nok har også har gjort før.

10.04.12 12:33

RØRVIK (Namdalsavisa): - Harrytur? Kritikkverdig svenskehandel? Nei, vet du hva - dette kan på ingen måte plassseres i den båsen, sier en bestemt Lars Peder Brekk til Namdalsavisa.

- Harrytur vil jeg karakterisere som å ta ens tur for å bunkre flesk, kjøtt og andre billigere dagligvarer. Vår lille handel sist skjærtorsdag var noe helt annet, mener Brekk.

Les Nettavisens fra skjærtorsdag: Landbruksministeren får kritikk etter harrytur

- Familien og jeg har gjennom mange, mange år brukt det flotte naturområdet i Indre Namdal og tilstøtende Sverige. Ikke minst har hyttepåske i Blåsjøen stått på programmet en rekke ganger gjennom 25 år, og jeg vet virkelig å verdsette naturherlighetene på begge sider av grensen. De nyter jeg sommer som vinter. Og når det passer seg slik, gjør jeg også min nødvendige handel - enten det er på den ene aller andre siden, sier Lars Peder Brekk.

Skjærtorsdag tok han, samt yngste sønn og et onkelbarn, en dagstur til Blåsjøen.

- Været på Bjørgan var ikke det beste skjærtorsdag, så vi bestemte oss for en visitt til familie, venner og kjente, forteller Brekk.

Ser rart på hylekoret...
Langfredag sto imidlertid bestemte deler av det politiske og kulturelle Norge klar til å korsfeste. Selv bruker ikke Brekk et slikt bilde, men han reagerer på flere av karakteristikkene som ble han til del.

- Når en representant for Frp får seg til å uttale at jeg har forrådt Norge, koker stormen i vannglasset fullstendig over. Det er nær utrolig at mange fra landets politiske elite står sammen i et kor over en slik sak.

- Men var det ikke ubetenksomt av en mat- og landbruksminister å handle i Sverige på en skjærtorsdag?

- Nei, jeg opplever det på ingen måte slik. For det var ikke realiteten. Det som skjedde var at vi på tur hjem til hytta på Bjørgan, etter å ha besøkt kjenninger i Blåsjøen stoppet innom på Gäddede. De to guttene som var med ville kjøpe noe saker, og jeg handlet en del varer som vi faktisk trengte.

- Åpner du handleposen for NA?

- Tanken tiltaler meg ikke, men slik dette tok veien kan jeg fortelle at det var snakk om noen bokser snus for guttene. Videre tre liter melk, syltetøy, samt drikke i form av folkøl og cider. En helt vanlig handel, og ikke minst den eneste muligheten til å få tak i varer på den strekninga vi kjørte.

Handlet i Nordli også!
- Videre kan jeg avsløre; eksklusivt for NA's lesere: Det ble også en stopp også i Sandvika. Da hadde guttene lyst på litt feit snarmat fra bensinstasjonen, fortsetter Brekk, som heller ikke kan unnlate å se et visst komisk skjær over det hele.

- Det betenkelige i dette er imidlertid flere ting: At noen kan få seg til å ringe og tipse landets største tabloide medieorgan om noe slikt. Hadde det vært snakk om at jeg sto for innkjøp av kjøtt og flesk i betydelig mengder, kunne jeg selvfølgelig godt forstått kritikk. Og da hadde det jo vært et journalistisk poeng ved det hele. Men slik det hele faktisk var, rant denne historien fullstendig over alle støvleskaft.

- Videre mangelen på innsikt i hvordan den norsk/svenske kulturen faktisk fungerer i et slikt område. Her lever folk praktisk talt over grensa på begge sider, og mange er avhengige av gjensidig bytting av arbeidskraft og tjenester for å at samfunnet skal fungere, sier Lars Peder Brekk.

Han forsikrer at han også i framtida vil komme til å benytte seg av de flotte natur- og rekreasjonsmulighetene som finnes på begge sider av grensa i Indre Namdal og Jämtland.

- Og jeg kommer også ganske sikkert til å handle mine dagligvarer og tilhørende drikke på svensk side, hvis det faktisk passer seg slik. Noe annet vil være fullstendig galt å hevde. sier Lars Peder Brekk.

Les flere saker hos Namdalsavisa

Annonsebilag