*Nettavisen* Nyheter.

- Kritisk til Gaza-gjenoppbygging

Foto: YOAN VALAT (EPA)

Benjamin Netanyahu skal være skeptisk til å sende nødhjelp til Gaza før rakettangrepene har opphørt.

02.03.09 11:32

Benjamin Netanyahu skal angivelig ha uttrykt denne skepsisen under møter med internasjonale ledere, skriver Jerusalem Post.

Netanyahu ble nylig spurt om å danne en ny regjering av president Shimon Perez. Det til tross for at Tzipi Livni og hennes Kadima-parti fikk flest stemmer under valget i forrige måned.

Både Israel og Hamas inngikk ensidig våpenhvile etter den 22 dager lange krigen, men rakettangrepene fra Gazastripen fortsetter mot israelske mål.

Representanter fra rundt 75 land er samlet i Sharm el-Sheik mandag for å delta på giverlandskonferansen som skal tilrettelegge for nødhjelpen til Gaza.

Norge leder konferansen
Norge har formannskapet for den internasjonale giverlandsgruppen (AHLC) og skal derfor lede konferansen sammen med Egypt. Sharm el-Sheikh-konferansen vil samle ledere fra 75 land og organisasjoner, herunder USA, EU, FN, Verdensbanken og en rekke arabiske land.

De palestinske selvstyremyndighetene har bedt landene om å bistå med 2,8 milliarder dollar til gjenoppbyggingen av Gazastripen.

- Vi forventer en rask internasjonal nødhjelp fra alle parter slik at vi kan gjenoppbygge Gaza, sa den palestinske presidenten Mahmoud Abbas til journalister i forkant av møtet.

Abbas mener nødhjelpen må kanaliseres gjennom de palestinske selvstyremyndighetene, og ikke gjennom Hamas som har kontrollen på Gazastripen.

Hamas ikke invitert
Hamas er ansett som en terrororganisasjon av USA og EU, og er ikke invitert til å delta på giverlandskonferansen.

- Vi håper at denne konferansen vil være fruktbar og vil føre med seg positive skritt på en rask og effektiv måte, slik at gjenoppbyggingen av Gaza kan skje uten for mye politikk og forbehold, noe som kan vanskeliggjøre situasjonen eller skape hindringer, sier Hamas-politiker Fawzi Barhoum til Aljazeera.

Den egyptiske presidenten Hosni Mubarak innledet konferansen med å holde en tale hvor han påpekte at hovedprioriteten må være å få på plass en vedvarende våpenhvileavtale mellom Israel og palestinerne, melder BBC.

Hillary Clinton avlegger sitt første besøk til Midtøsten som USAs utenriksminister i forbindelse med giverlandskonferansen. Hun har med seg en sjekk på 900 millioner dollar til Gaza.

Men utenriksministeren stiller visse betingelser.

- Jeg kommer til å annonsere visse forpliktelser i forhold til denne omfattende nødhjelpspakken. Men den vil kun bli brukt dersom vi ser at våre mål har fremgang og ikke blir undergravd og nedbrutt, sa Clinton på en pressekonferanse lørdag.

De første tegnene fra Obama
USA har forholdt seg ganske tause før denne konferansen.

- Med dette vil vi få de første tegnene på hva Obama-administrasjonen tenker om den fastlåste situasjonen i Midtøsten, sier utenriksminister Jonas Ghar Støre til NRK.

Støre er i Egypt og skal møte Clinton mandag ettermiddag. Han kommer til å understreke overfor sin amerikanske kollega hvor viktig det er å støtte palestinerne både økonomisk og politisk.

- I tillegg kommer jeg til å oppfordre til et sterkt amerikansk engasjement for de palestinsk-israelske forhandlingene. Jeg tror vi kan vente et kraftigere amerikansk diplomati nå som George Mitchell er blitt USA sin spesialutsending til Midtøsten, sier han.

Saudi-Arabia har allerede lovet at de vil gi én milliard dollar til Gaza.

Må åpne grenseovergangene
Gazastripen er hermetisert som en følge av den nesten to år lange israelske blokaden. FNs leder for nødhjelp på Gazastripen, John Ging, mener det er helt avgjørende at disse grenseovergangene blir åpnet.

- Hvis ikke disse grenseovergangene åpnes, så kan vi ikke forvente oss noen bedring av situasjonen her, sier Ging.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.