*Nettavisen* Nyheter.

- Kronprins Haakon bør abdisere

Professor Trond Nordby mener kronprinsen enten bør trekke seg fra konferansen eller abdisere. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Professor med skarp kritikk av kronprins Haakon.

04.10.14 08:23

Neste uke arrangerer kronprins Haakon en konferanse hvor nærings- og skattepolitikk skal diskuteres. Professor Trond Nordby mener kronprinsen enten bør trekke seg fra konferansen eller abdisere.

Årsaken er at Nordby mener at kronprinsen som arrangør av en slik konferanse bryter med den nøytraliteten som de kongelige skal ha.

– Han bør abdisere eller holde seg unna denne type maktposisjoner, sier Nordby til Dagsavisen.

Konferansen arrangeres i Tromsø, og unge ledere, talenter og foredragsholdere fra inn- og utland er invitert for å bygge nettverk og diskutere innovasjon og entreprenørskap.

Nordby er professor i historie og statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og er meget skeptisk til at landets kommende konge står som arrangører for en konferanse der både nærings- og skattepolitikk står på dagsordenen.

At kronprins Haakon, som er fritatt for å betale skatt, på denne måten legger premissene for en diskusjon om framtidig skattepolitikk, er svært uheldig, mener Nordby.

– Det betyr at kronprinsen går rett inn i et politisk minefelt, sier Nordby, som selv er uttalt republikaner. Han mener konferansen er et mislykket forsøk på å modernisere monarkiet, og peker på at kongen skal være nøytral og opptre i samsvar med sin regjering.

Slottet ønsker ikke å kommentere saken utover at kronprins Haakon med konferansen ønsker å skape møteplasser for de viktige samtalene blant unge ledere. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag