*Nettavisen* Nyheter.

- Kulda dreper oss

En gutt går forbi en kø av syriske flyktninger som venter på å motta hjelp fra tyrkiske humanitære organisasjoner på Bab al-Salam flyktningleir i Syria, nær den tyrkiske grensen den 22 desember 2012. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah

Syriske flyktninger går en hard vinter i møte. Tynne plasttelt gir liten beskyttelse mot kulden, og flere frykter at de vil fryse i hjel.

25.12.12 14:38

Det er desperate forhold for syriske flyktninger.

– Kulda dreper oss, sier mange av syrerne som nå er innkvartert i leiren Bab al-Salameh på grensen til Tyrkia.

De har overlevd en krig som anslagsvis har tatt livet av over 40.000 mennesker. Nå føler de at vinteren er en større trussel enn volden som herjer hjemlandet.

– Situasjonen her er til og med verre enn hjemme, sier Waad Orfali, en 27 år gammel kvinne, som sier hun er gravid i tredje måned. Hun er kledd i en rosa fløyelskjole, tørkle på hodet og tøfler på føttene. Imens siler regnet ned over leiren.

– Vi har heldigvis en lege her, sier Orfali, som flyktet fra en landsby nord i Syria for to uker siden. Både hun og resten av familien følte de måtte komme seg unna for å unngå å bli rammet av snikskyttere og luftangrep.

Vil videre
De skrøpelige teltene i leiren gir liten beskyttelse for de tusenvis av mennene, kvinnene og barna som har kommet hit. Det er kaldt nå, og verre skal det bli.

Tidligere i desember varslet FNs høykommissær for flyktninger at over en halv million syriske flyktninger står på venteliste for å komme til andre land i Midtøsten. Hver eneste dag søker 3.000 nye mennesker flyktningstatus og humanitær hjelp.

– Jeg er gravid i tredje måned, og jeg blør, sier Orfali, som også har pådratt seg munnsår. Mannen hennes lider av nyrestein, men ingen av dem har fått medisinsk hjelp ennå.

– Hjemme er det ikke vann eller strøm, og det er det samme her, sier en annen kvinne.

Skjelver av kulde
Teltene er ikke helt vanntette, og regnvannet renner igjennom slik at både tepper og klær blir våte. Mange av barna har bare ett lag med tøy, og noen av dem er så frosne at de skjelver.

Mødre klager også på at det er knapt med mat. Når ettermiddagen kommer, har de ikke engang fått frokost, sier de. Og toalettene er et kapittel for seg. Uten rennende vann stinker det både kloakk og søppel.

– Fortell dem at Syrias folk er fulle av lus, sier Um Ali, mor til tolv barn. Hun har puttet plast rundt ID-papirene sine slik at de ikke skal bli ødelagt i regnværet. Håpet er at de kan brukes til å få mat og annen bistand til familien fra leirledelsen.

Enkelte flyktninger forsøker også å tjene litt penger ved å sette opp salgsboder der de blant annet selger sigaretter. Barn rusler rundt blant teltene og forsøker å selge godteri og sjokolade som de kan tjene en slant på.

Hvor lenge?
Ifølge den tyrkiske organisasjonen som driver leiren, IHH, er det satt opp 870 telt som rommer 6.000 mennesker. Hver dag kommer 200 nye flyktninger hit.

Blant annet er det delt ut 5.000 barnesko.

Koordinator Shawkat Gukman sier at mangelen på rennende vann og elektrisitet gjør forholdene ekstra vanskelig, ikke minst når det gjelder matlaging.

Noen av flyktningene har bodd i leiren i flere måneder, og ingen vet om de kanskje må bli værende i årevis.

Sjubarnsmoren Um Ahmed kom til leiren for fire måneder siden fra et område like ved Aleppo. I begynnelsen av konflikten støttet hun president Bashar al-Assad:

– Han sa det ikke ville dryppe en eneste dråpe blod. Men nå er det en elv av blod. Etter alt jeg har sett, er jeg nå den som er aller mest imot Assad, sier hun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.