RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kulden er den største utfordringen

Foto: Kystverket
Sist oppdatert:
Værforholdene gjør det vanskelig å få opp oljen etter «Godafoss».

Det jobbes fortsatt med å ta opp olje etter at containerbåten «Godafoss» grunnstøtte ved Hvaler i Fredrikstad torsdag kveld.

Det var søndag morgen det ble klart at olje fra skipet hadde kommet til land på Svenner, en øygruppe utenfor Stavern og man frykter nå også at oljen kan komme inn til Viksfjord, som er en fjordarm til Larviksfjorden, skriver Østlands-Posten.

Stort arbeid
Det er trolig små mengder som har nådd land ved Svenner, men det er klart at det er større mengder olje nær Vestfoldkysten enn først antatt. Søndag har det vært igangsatt et stort arbeid for å hindre mer olje å nå land i skjærgården utenfor Tønsberg, og foreløpig er arbeidet konsentrert om dette området.

Utfordrende vær
Været gjør arbeidet vanskelig.

- Det som er en kjempeutfordring er rett og slett været og isforholdene. Vi har hatt temperaturer ned mot 20 kuldegrader. Dette gjør at det er vanskelig å komme seg inn til oljepåslagene som ligger i mindre bukter og viker, forteller kommunikasjonsdirektør i Kystverket, Ane Eie Kjærås til Nettavisen.

Grunnet kulden er det også vanskelig å peile olje fra tankene om bord i den havarerte båten.

- Når det er så kaldt klumper oljen seg og det blir umulig å peile den, sier hun videre.

Har tatt opp 70 tonn
På grunn av dette har ikke Kystverken nye tall over hvor mye olje som ligger i vannet.

- I verste fall er det snakk om 500 tonn. Vi har tatt opp drøye 70 tonn til nå, sier hun videre.

Berømmer mannskapene
Skadestedsleder i Larvik, brannsjef Arve Stokkan, skal mandag ut til Svenner for å se nærmere på eventuelle skader som følge av påslag av olje fra det grunnstøtte skipet ved Hvaler i Østfold.

- Jeg vil få berømme våre mannskaper som kjemper en kamp mot is og kulde, jeg er også svært tilfreds med at vi har klart å få lagt ut lenser ved Sandø, sier leder i IUA Vestfold Per Olav Pettersen, som selv var på Sandø utenfor Hvasser søndag.

Følger nøye med
Kystverkets har søndag også jobbet med oljen uten ved Svenner, og følger situasjonen nøye. Planer er allerede lagt for en situasjon der oljen tar veien inn mot Larvik. Skadestedsleder Larvik, brannsjef Arve Stokkan, tar seg ut mandag ut til Svenner for å befare området, skriver Østlands-Posten.

Statens naturoppsyn har også i dag vært på fjorden, totalt er 15 sjøfugl registret døde, hvorav fem søndag. Oppsynsmann Egil Soglo anslår at han har sett 200 oljeskadde fugl på sin ferd fra Bolærne til Færder søndag.

Les flere saker fra Østlands-Posten her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere