RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kulturvernet tok knekken på næringslivet

Foto: Jon-Ivar Fjeld / Hans Botnen Eide (Moss Avis)
Sist oppdatert:
Butikkene får ingen erstatning etter to års endeløse gravearbeider.

SON (Moss Avis ): De næringsdrivende på Son torg mener at det er fylket og kommunen som har ødelagt alt med sin svært langsomme prosess med de arkeologisk utgravningene på torget i Son. De mener at de aldri sett en verre prosess og kaller det inkompetanse.

Anders Foss som eier Thornegården mener at han har tapt millioner på Son torg og at torget er satt 10 år tilbake i tid på grunn av tidsbruken på torget.

Foss er også oppgitt over at den medieroste restauranten Rått Parti måtte kaste inn håndkle etterlyser tilskuddsordninger dersom offentlig myndighet bidrar til folks tap eller konkurser.

– Fylke og kommune har ødelagt alt. Jeg har aldri sett verre prosess, sier han til Moss Avis.

I Thornegården valgte restauranteier Thomas Moen hos Rått Parti å gi seg før jul. Han har igjen halvannet år av leiekontrakten.

Kommune og fylkeskommune tar selvkritikk

Ordfører John Ødbehr har tidligere medgått at man kunne ha vært flinkere til å skilte i gravekaoset i Son.

Assisterende direktør Christian Hintze Holm i Akershus fylkeskommune sier det er grunn til å ta selvkritikk for prosessen rundt Son torg. Den mener han fylket og kommunen må dele.

Son torg

  • Vestby kommune besluttet å ruste opp Son torg for drøye fem millioner kroner.
  • Arkeologene i Akershus fylke gjør funn i bakken som peker mot middelalder (500-1500). Det må etterbevilges flere millioner kroner. Torget har vært i arbeid i snart to år. Sluttregnskapet ennå ikke gjort opp.
  • Riksantikvaren: Oppfører Son i NB!-registeret over steder av nasjonal interesse i 2013.

Næringslivet ved torget

  • Son rammeverksted åpnet i 2013. Har problemer med vareleveranser og daglig kundetrafikk.
  • Foss & Co regner med å ha tapt fra en halv til én millioner kroner på grunn av graving, manglende framkommelighet og kundesvikt.
  • Restauranten Rått Parti åpner i 2011, men må stenge i 2013. Hovedårsak: graving, manglende framkommelighet og kundesvikt.
  • Thornegården klær & interiør: Omsetningen synker som en stein. Vurderer å gi seg i desember 2013. Hovedårsak: graving, manglende framkommelighet og kundesvikt.
  • Son Kro skal selges. Laber interesse gjør at eier vurderer å omgjøre til leiligheter.
  • Stili mat åpnet i 2011, gikk konkurs i 2013. Hovedårsak: graving, manglende framkommelighet og kundesvikt.
  • Son havnekontor lagrer bryggemateriell og konteinere på den siste ledige plassen på og ved Son torg.

– Den opprinnelige planen for torget var enklere, men så gjorde man funn i bakken som gjorde at man valgte å utvikle prosjektet på kulturarvens premisser. Det er bra, men da blir det også komplekst.

Og mens gårdeier Foss sier at mye kunne vært løst ved å sette på flere folk, nøyer Hintze Holm seg med å si at planleggingen kunne vært bedre, og at det er grunn til å ta lærdom av torgprosessen.

– Det som blir bra på lang sikt, er en mager trøst for dem som strever underveis. Nå er det uansett bare den kommunale sluttføringen igjen.

På Son Kro sitter restauranteier Bengt Knoll og irriterer seg over nettopp den:

– Nå har de høvla ned hele veien forbi kroa og så får vi beskjed om at de ikke skal sluttføre før til våren. Jeg har gitt opp. Målet er å selge i 2014 og helst før mai, sier Knoll, som har noen interessenter på blokka, og som sier at det ikke er usannsynlig at den fortsatte driften blir som reguleringsplanen åpner for; leiligheter i andre, og restaurant/pub i første.

Ingen ordninger

På spørsmål om det finnes erstatningsordninger der offentlig graving resulterer i store tap eller konkurser for næringsdrivende, svarer næringspolitisk rådgiver Jeanette Rønsen i NHO Oslo og Akershus nei.

– Vi får en del henvendelser i slike saker, særlig når man gjør arkeologiske funn i bakken. Det vi kan gjøre er å oppfordre kommune og fylkeskommune til å gå i dialog med dem som rammes, og finne løsninger som kan minimere ulempene. Vi har sett en del lignende situasjoner rundt i regionen.

Denne saken er levert av Moss Avis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere