*Nettavisen* Nyheter.

- Kunne ikke fanget opp Breivik

Foto: (Scanpix)

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) beklaget fredag at tjenesten ikke klarte å hindre terroraksjonen 22. juli, men mener de ikke kunne avslørt ham.

16.03.12 11:22

PST legger i dag fram sin interne evalueringsrapport, der innhenting, behandling og bearbeiding av informasjon står sentralt. Rapporten er på 37 sider.

Den fungerende PST-sjefen startet pressekonferansen fredag med å beklage at etterretningstjenesten ikke avverget Anders Behring Breiviks terrorangrep på Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli i fjor.

- PSTs hovedoppgave er å forhindre terrorhandlinger. Dette arbeider vi med hver dag. 22. juli lyktes vi ikke. På vegne av PST vil jeg beklage at vi ikke klarte å forhindre terroraksjonen, åpnet Berg på pressekonferansen.

-Kunne ikke ha fanget opp Breivik
Den konstituerte PST-sjefen mener likevel at evalueringen viser at de ikke kunne ha fanget opp Breivik før terrorbomben eksploderte i Regjeringskvartalet.

- Skulle PST ha avdekket Breivik og dermed forhindret terroraksjonen 22. juli, måtte vi ha fått et konkret tips. Det skjedde ikke. Det har etter 22. juli heller ikke fremkommet at noen andre organer mottok slike tips, sier Berg.

Den eneste opplysningen PST hadde i sine systemer om Breivik var en liste fra Tollvesenet på 42 personer som hadde handlet kjemikalier fra det polske firmaet Keten.

- Undersøkelser viser at PST ikke hadde noen andre opplysninger om Breivik enn navnelisten fra Tollvesenet. Dersom det hadde blitt gjennomført undersøkelser ville ikke det gitt ny informasjon om Breivik, sa Roger Berg.

E-post fra Tollvesenet
Han understreket at ingen europeiske sikkerhetstjenester har deltatt i Global Shield, som involverer tollmyndigheter fra over 70 land.

- Det er spesielt ett forhold som utmerker seg og det er en e-post fra tollvesenet 3. desember 2010, som inneholdt navn på en norsk statsborger som hadde handlet kjemikalier i polen. Denne personen ble sjekket samme dag, men var ikke Breivik. E-posten inneholdt et vedlegg med en liste på 41 der Brevik var en av disse. Hva han hadde kjøpt fremgikk ikke, bare summen på 121 kroner, sa Berg.

Redde for å registrere
Svake saksbehandlingsrutiner er et av hovedlæringspunktene PST har funnet i sin interne evaluering av hvorfor de ikke greide å stanse Anders Behring Brevik før 22. juli.

«Det ser ut til at det har etablert seg en forsiktighetskultur når det gjelder registreringer i PST, basert på den kritikk vi har vært utsatt for», skriver utvalget.

Ifølge den interne evalueringen viser en spørreundersøkelse blant de ansatte at enkelte har en høy terskel for å registrere opplysninger.

Ifølge rapporten tror en del saksbehandlere at reglene er strengere enn de faktisk er.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.