*Nettavisen* Nyheter.

- Kunne snakke med pappa om alt

Foto: Martin Huseby Jensen/iBergen.no

- Jeg hadde en pappa jeg kunne prate om alt med. Det sa Georg Johannesens datter Edda i sin minnetale under farens begravelse i Bergen i dag.

09.01.06 15:10

KORSKIRKEN (iBergen.no): Korskirken i Bergen var nesten fullsatt da begravelsesseremonien startet klokka 12 i dag.

Den anerkjente dikteren og retorikeren Georg Johannesen døde julaften, mens han var på ferie i Egypt. Han ble 74 år gammel. Dermed var en ruvende stemme i norsk litteratur borte.

- Pappa ønsket å dø brått. Jeg hadde en pappa jeg kunne prate om alt med, sa datteren Edda i sin minnetale.

- Det er vanskelig å finne ordene nå som pappa er borte. Det var alltid Georg som hjalp med slikt, sa sønnen Julius.

- Lærte oss å tenke
En rekke kjente kulturpersoner var til stede og mintes Georg Johannesen i Korskirken i dag.

- Georg Johannesen lærte oss å tenke. Det sa direktør Ole Jacob Bull i Norsk kulturråd i sin minnetale. - Georg Johannesen er den som har sittet lengst i norsk fengsel som politisk fange, da han nektet militærtjenesten, minnet han om.

- Et ekstraordinært menneske
- Gjennom Georg har Norge vært velsignet med en samtidsdiagnostiker jeg ikke har sett maken til i andre land. Vi som har møtt Georg, vet at vi har møtt et ekstraordinært menneske vi ennå ikke har funnet helt ut av, sa forfatterkollega Kjartan Fløgstad.

- Vi som var nære Georg, har fått en vegg revet bort, sa forfatter Jon Hellesnes.

Georg Johannesen var i sin tid med å stifte partiet SF, som senere har blitt til SV. Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) var også til stede under begravelsen.

- Georg Johannesen satte tydelige spor innen kultur og samfunnsliv. Han gikk løs på politikk som diktning, blant annet Stortingsproposisjonene, noe mange fant underholdende, sa Djupedal.

Høvding
- Høvdingen har gått bak speilet, var uttrykket kulturbyråd i Bergen, Henning Warloe brukta da han holdt minnetale under begravelsen.

- Hans uvanlige store genser er tom, fortsatte Warloe.

Forlagssjef Anders Heger i Cappelen minnes Georg Johannesen på denne måten: - Det er umulig å ikke sitere Georg når man prater om ham. Hans egne ord var alltid skarpest.

Født i 1931
Han ble født i Bergen i 1931 og debuterte i 1957 med romanen «Høst». Etter dette har han gitt ut en rekke bøker i forskjellige sjangre: Romaner, dikt, essays, artikler og lærebøker. Den siste utgivelsen, «Eksil», kom i fjor høst.

Johannesen arbeidet i mange år ved Universitetet i Bergen, hvor han ble utnevnt som den første norske professor i retorikk. I 1995 var han Årets Festspilldikter under Festspillene i Bergen, og høsten 1999 ble han innstilt til Nordisk Råds Litteraturpris for «Ars vivendi».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag