*Nettavisen* Nyheter.

- Kunne sprengt hull i flyet

Foto: (Scanpix)

Alt tyder på at en stor katastrofe ble avverget da medpassasjerer overmannet terroristen.

28.12.09 09:36

CNN melder at nigerianske Umar Farouk Abdulmutallab, som forsøkte å sprenge Delta-flyet fra Amsterdam til Detroit 1. juledag, hadde nok eksplosiver til å kunne skape en flystyrt.

Kunne sprenge hull i flyet
Ifølge en ikke-navngitt kilde skal mengden sprengstoff Abdulmutallab hadde med seg være nok til å sprenge et hull i flykroppen.

Passasjerfly har tidligere landet med betydelige hull i flykroppen, så om flyet faktisk hadde styrtet om eksplosivene hadde gått av på normalt vis, er ikke klart.

Mannen ble overmannet av medpassasjeren Jasper Schuringa da han forsøkte å sette fyr på eksplosivene som han sannsynligvis hadde sydd inn i undertøyet sitt.

Les også: Passasjerer overmannet mistenkt flybomber

Oppdages ikke med vanlige sikkerhetskontroller
Ifølge sikkerhetseksperter vil ikke den typen eksplosiver som Abdulmutallab hadde med seg være noe en normalt sett vil oppdage i en sikkerhetskontroll, med mindre en gjennomfører spesielle sprengstofftester - eller personen går gjennom «nakenskanneren» som enkelte flyplasser tester ut.

Den nederlandske flyplassen Schipol er en av flyplassene som faktisk har en slik nakenskanner, men mye tyder altså på at denne ikke har blitt benyttet i denne sammenhengen.

Abdulmutallab ble innlagt på sykehus med brannskader etter hendelsen, men skal ifølge CNN nå være utskrevet og plassert i arresten. Nøyaktig hvor han er plassert vil ikke amerikanske myndigheter si noe om.

Kan ha hatt al-Qaeda-tilknytning
Abdulmutallab hevder at han har tilknytning til al-Qaeda, og mye tyder på at han kan ha hatt i alle fall noe opplæring fra terrornettverket.

- Denne mannen har vært i London, hvor det er omfattende rekruttering av al-Qaeda. Han hevder å ha vært i kontakt med yemenitter, og Yemen er et sted hvor al-Qaeda er på fremmarsj, sier tidligere CIA-nestleder John McLaughlin til CNN.

Abdulmutallab skal ha vært en svoren muslim, og skal ha uttrykt sympati med opprørerne i Afghanistan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.