Gå til sidens hovedinnhold

- Kvinnene samtykket til sex

Julian Assange har skiftet strategi. Følg med på dag to av ankesaken.

Akkurat som i går var Wikileaks-gründeren helt stille da han gled gjennom folkemengden på vei inn i Royal High Court i London i formiddag.

Det er den andre dagen retten behandler hans anke om utlevering til Sverige. Julian Assange er anklaget for å ha voldtatt én kvinne og misbrukt en annen, i august i fjor.

- Han brøt ikke loven
Etter at hans forsvarsteam la fram sine argumenter i går er det klart at han har skiftet strategi. Tidligere har forsvarerne lagt vekt på at en utlevering til Sverige kan føre til at Assange utleveres til USA. I en rettssak om Wikileaks der kan han risikere dødsstraff, mente de.

Nå vil teamet utfordre anmeldelsen i seg selv, skriver The Independent.

- Kvinnene har all grunn til å oppfatte Assanges seksuelle oppførsel som respektløs, uhøflig og at han pushet grenser for hva de var komfortable med, sa forsvareren Ben Emmerson.

Men han argumenterte med at de samtykket til sex og at Assanges oppførsel ikke var ulovlig i henhold til engelsk jurisdiksjon.

Den ene kvinnen hevder at Assange ødela et kondom med vilje og hadde sex med henne uten, selv om hun ba han om å ha et. Assange hevder kondomet sprakk.

- Men selv om han hadde ødelagt det med vilje hadde det ikke vært en forbrytelse, sa forsvareren i går.

Den andre kvinnen sier hun ble vekket av at Assange hadde sex med henne. Selv om hun spurte om han hadde kondom, hvilket han ikke hadde, skal han ha fortsatt.

- Hun hadde kanskje en fæl opplevelse, men det er ingen tvil om at hun samtykket til sex, argumenterte Emmerson.

I dag skal advokatene for den svenske påtalemyndigheten legge fram sine argumenter. Deretter skal dommerne vurdere utleveringen på nytt.

- Han skal til Sverige
Advokaten Claes Borgström, som representerer de to svenske kvinnene, sier til Expressen at han tror Assange kommer til å bli utlevert.

- Jeg er sikker på at vedtaket blir bestemt og at han, uansett om han anker enda en gang, kommer til Sverige i august eller september.

Ankesaken behandles over to dager i en høyere domstol. Kommer de fram til at han bør utleveres kan han fremdeles anke, og utsette prosessen ytterligere. Han kan til og med anke til den europeiske domstolen for menneskerettigheter. Hvis han ikke anker en eventuell utleveringsdom kan svenske myndigheter hente ham til Sverige og avholde et nytt fengslingsmøte der.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget