- Kvinner diskriminerer andre kvinner

Foto: PRIVAT

Leder Elisabeth Rusdal i Norges Kvinne- og Familieforbund mener kvinner som likestillingsministeren hindrer likestilling.

- Hva dreide likestilling seg om? I sin tid dreide seg om å gi kvinner muligheten til å jobbe, og respekt for den som valgte arbeid. I dag er det snudd på hodet. I dag må kvinner kjempe for sin rett til å jobbe hjemme, sier Rusdal til Nettavisen.

- Kvinner opplever i stigende grad at de diskrimineres av andre kvinner. Da kommer vi aldri lenger med likestillingspolitikken. Nok er nok, sier lederen for Norges Kvinne- og familieforbund.

Hun er oppgitt over likestillingsminister Inga Marte Thorkildsens (SV) syn om at kvinner må komme seg ut i arbeidslivet.

- Man kan si det er like verdifullt å gå hjemme med barn som å jobbe – men det er det ikke, sier Thorkildsen til Aftenposten i dag.

Thorkildsen argumenterer for at kvinner oppnår likestilling gjennom arbeid. Hun mener også at kvinner i samfunn som legger opp til at de er hjemme, systematisk er mindre likestilt enn andre.

- Hard arbeid å være hjemme
- Det skjærer i meg når jeg ser Thorkildsen si dette. Det er vel ingen katastrofe hvis noen ønsker å jobbe deltid en del av livet. Det trenger ikke bare å være kvinner som ønsker det, men ofte er det kvinner som har dette omsorgsbehovet for å ta seg av barn eller eldre. At vi blir pensjonstapere ved ikke å jobbe 100 prosent kan regjeringen fint gjøre noe med, sier Rusdal.

- Jeg hørte at Thorkildsen sa på radio i dag at «de som bare er hjemme». Slike uttalelser treffer. «Bare hjemme». Det å være hjemme og ha omsorg er hardt arbeid, sier Rusdal.

- Du snakker om verdien av å være hjemme, men mener du også at kvinner eller menn som velger å være hjemme bør ha betalt for det?

- Ja, kontantstøtten var jo et bidrag her, og det finnes ulike måter å løse dette på, men før vi kommer dit så må vi først som kvinner være enige om å respektere det valget vi gjør. Vi må slutte å si at de som er hjemme «snylter på samfunnet», mener hun.

- Går ikke bakover
- Men er ikke dette å endre samfunnsynet litt tilbake til det gamle?

- Vi skal ikke gå bakover i tid, men vi skal legge opp til en valgfrihet for familiene. Familien må selv få velge hvilken måte de vil innordne hverdagen sin på, og det er ikke nødvendigvis kvinnen som skal være hjemme. I dag er det også menn som ønsker å være hjemme.

- Thorkildsen setter likhetstegn mellom samfunn der kvinner ikke jobber og samfunn der kvinner undertrykkes. Er du ikke redd for det?

- Ja, mange vil mene at kvinner skal bli truet tilbake til kjøkkenbenken, men jeg tror at kvinner i Norge i dag klarer å snakke for seg selv. Man har noe av dette problemet blant våre innvandrerkvinner men det er en helt annen debatt som skal løses på en annen måte, sier Rusdal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.