RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kvinner er ikke bare ofre

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkol Karman mottok årets fredspris i Oslo rådhus.

OSLO RÅDHUS (Nettavisen): Alfred Nobels fredspris ble lørdag ettermiddag delt ut i Oslo rådhus.

Årets pris går til tre kvinner. Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, den liberiske sosialarbeideren og fredsaktivisten Leymah Gbowee og den jemenittiske journalisten og menneskerettsaktivisten Tawakkol Karman.

Æret kvinnene
Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland innledet den ærverdige fredsprisseremonien med å holde overrekkelsestalen.

- Helt siden beslutningen om årets fredspris ble kjent, har det norske folk gledet seg å se dere på denne scenen. Alle med empati for barn og kvinner som blir mishandlet og drept, alle med tro på at det finnes en fremtid uten vold og krig, hyller dere i dag i respekt for den vilje til handling dere representerer, sier Jagland.

- Dere gir konkret mening til det kinesiske ordtaket om at «kvinner holder oppe halve himmelen». Det var derfor Nobelkomiteen uttalte i sin begrunnelse for årets pris: «vi kan ikke oppnå demokrati og varig fred med mindre kvinner får de samme rettighetene som menn til å påvirke utvikling på alle plan i samfunnet, sier Jagland.

Nobelkomiteens leder understreker at det i stor grad er menn som står for krigene i verden, at svært mange av ofrene er barn og kvinner og at voldtekt er blitt en del av krigens taktikker.

- Men kvinner er heldigvis ikke bare ofre. Noen handler. Tre av disse får i dag Nobels fredspris for 2011, sier Jagland.

Takket Norge for reaksjonen
Deretter var det Liberias president Ellen Johnson Sirleaf som avholdt sin nobeltale i Oslo Rådhus.

- Det er på vegne av alle kvinner i Liberia, Afrikas kvinner og kvinner verden over som har arbeidet for fred, rettferdighet og likeverd, at jeg med stor ydmykhet mottar Nobels fredspris, sier Johnson Sirleaf.

Videre hyller Sirleaf norske myndigheters reaksjon på terrorangrepene i sommer.

- I møtet med dette forferdelige slaget har reaksjonene på alle nivåer i Norges offentlige og private liv vært i samsvar med de verdier dere har holdt i hevd gjennom historien: åpenhet, integritet og rettferdighet, sier Sirleaf.

- For dette beundrer hele verden dere og borgere av dette storslagne landet. Jeg vil overbringe den dypeste medfølelse fra Liberias folk for dette tapet av liv, og jeg vil uttrykke vår største respekt for dere, sier Sirleaf.

Brukes som «krigsleketøy»
Den liberiske sosialarbeideren og fredsaktivisten Leymah Gbowee legger vekt på kvinners innsats med å bekjempe urettferd og kjempe for fred i sin tale. Hun understreker også at kvinner er ofre for brutale kriger som herjer i Afrika, og blir brukt som «krigsleketøy».

Gbowee hyller også kvinners kamp i andre deler av verden.

- Jeg mener at årets pris ikke bare er en anerkjennelse av vår kamp i Liberia og i Jemen. Den er en anerkjennelse og en berømmelse av den kampen som føres av kvinner på grasrotplan i Egypt, i Den demokratiske republikken Kongo, Elfenbenskysten, Tunisia, Palestina og Israel og alle andre urolige verdenshjørner, sier Gbowee.

Kjemper mot urettferdighet
Den jemenittiske journalisten og menneskerettsaktivisten Tawakkol Karman, som er den yngste fredsprisvinneren noensinne, berømmer også kvinners kamp om fred og rettferdighet verden over, og understreker at kampen mot urettferdighet ikke er over.

- Alfred Nobels drøm om en verden hvor fred gjør seg gjeldene og hvor krig forsvinner, har ikke blitt oppfylt ennå, men håpet om å oppnå dette har styrket betraktelig, og forsøk på å oppnå dette har blitt doblet, sier Karman.

Mens Karman har ført en kamp mot diktaturet i Jemen, har de to andre fredsprisvinnerne tatt et oppgjør med seksualisert vold mot kvinner i Afrika, samt bidratt til en fredsprosess i det borgerkrigsherjede Liberia.

- De tok styringen og førte opprøret dit at overgrepene stoppet og de fikk startet fredsprosessen, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen til pressen etter utdelingen.

- Flotte, sterke damer
Halvorsen tror også at Afrika har en stor framtid med demokrati.

- Med de flotte, sterke damene som finns på det afrikanske kontinent, så har man en framtid foran seg, sier hun.

Utviklingsminister Erik Solheim sa til Nettavisen i forkant av utdelingen at prisen var vel fortjent.

- Dette er en veldig fortjent pris! Og jeg gleder meg til å samarbeide videre med Liberias president Ellen Johnson Sirleaf med å bygge opp landet og bygge videre på denne fredsprisen, sa Solheim.

Bankett til ære for prisvinnerne
Lørdag kveld avholder Nobelkomiteen en bankett til ære for prisvinnerne. Middagen er lukket for media. Søndag byr også på et hektisk program for prisvinnerne. De skal blant annet møte en rekke norske politikere, og det hele avsluttes med fredspriskonserten i Oslo Spektrum klokken 20.00 søndag kveld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere