RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kvinner kan bli tvunget til å bære frem alvorlig syke fostre

(Paul Weaver, Nettavisen)
Sist oppdatert:
AUF tar opp abortkampen med Høyre.

I sin tale til landsstyret i AUF fredag løftet AUF-leder Eskil Pedersen abort som en sentral sak fremover.

AUF vil starte abortkampanje mot Høyre, og gjøre abort til en hovedsak i valget.

- Kvinner kan bli tvunget til å bære fram alvorlig syke fostre
- Høyres alvorlige angrep på abortloven i forslaget til nytt partiprogram, gjør at abortloven for første gang på mange tiår må bli fanesaken på kvinnedagen og i valget til neste år, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

I Høyres nye forslag til program står det at de vil fjerne eugenisk indikasjon som selvstendig vilkår for abort. Det betyr at alvorlig sykdom hos fosteret ikke vil være et eget vilkår for kvinners rett til å ta abort.

- Kvinner kan bli tvunget til å bære fram alvorlig syke fostre hvis Høyres politikk blir realitet, sa Pedersen i sin åpningstale på AUFs landsstyre.

- Motstand i Høyre
- Vi vet at det er motstandere av forslaget internt i Høyre, og vi håper en massiv motstand også utenfor deres eget parti vil få Høyre til forstå at dette handler om kvinners rett til å bestemme over egen kropp.

- AUF lover å gjøre forsvar av dagens abortlov til en hovedsak i valget til neste år hvis Høyres program vedtas slik det er foreslått, sier Pedersen.

Paragraf 2 c i abortloven gir i dag kvinner adgang til abort «dersom det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet».I Høyres nye valgprogram går de altså inn for å fjerne «eugenisk indikasjon som selvstendig abortkriterium».

Lederen i Unge Høyre, Paul Joakim Sandøy reagerer sterkt på påstandene fra Eskil Pedersen, og karakteriserer utspillene som ren løgn.

Finner flere feil enn før
- Det er synd at Eskil forenkler og lyver om forslaget fra vår programkomité. Alt vi ønsker er en presisering av kriteriene i abortlovens paragraf 2c, slik at eugenisk indikasjon ikke skal være grunnlag nok for abort etter 12. uke, men må ses i sammenheng med de fire øvrige kriteriene. sier Sandøy, som tror at forslaget vil få gjennomslag i Høyre.

Sandøy forteller at utviklingen i teknologien gjør det mulig for legene å stadig finne nye sykdommer og skader på fosteret, og dermed flere nye kriterier for abort. Han trekker fram den svært liberale danske abortlovgivningen, som har ført til at ni av ti fostere med for eksempel Turners- eller Downs-syndrom, aldri kommer til verden.

- Endringen vil få minimal praktisk effekt, men vil få stor prinsippiell betydning. Det vil være en viktig føre-var endring for å unngå et sorteringssamfunn, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere