RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kvinner klager ikke!

(Foto: Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
- De er bare sykere, sier professor Berit Schei til Side2.

(SIDE2): I anledning kvinnedagen har LO invitert professor Berit Schei ved NTNU til å snakke om kvinnehelse. Og hun åpner friskt.

- Er et kvinneliv mindre verdt enn en manns?

Det kan virke slik, ifølge professoren, fordi forskningen ikke tar hensyn til at kvinner og menn har forskjellig utgangspunkt og rammes av ulike sykdommer. Fortsatt er det i det store og hele menn som forsker på menn, forteller professoren. Som selv har et mannsdominert yrke.

- Jeg kunne dratt opp flere historier fra mitt eget miljø her, og ikke nødvendigvis fra mannlige kollegaer, men det råder en kultur innenfor feltet, som er sterkt mannsdominert, sier hun.

- Mer smerter
Og dette får kvinner merke både i helsevesenet og på arbeidsplassene.

- Kvinner er rett og slett sykere enn menn, men de rammes også oftere av sykdommer «som ikke passer inn» eller som har lav status, sier professoren.

Det være seg lavt stoffskifte, muskel- og leddplager eller depresjon og angst. Ofte opplever kvinner at de ikke blir tatt på alvor selv om det er forankret i forskningen at kvinner får flere kroniske sykdommer og har mer smerter i kroppen enn menn.

- Kvinner opplever at det er manglende kunnskap om kvinnehelse, de blir derfor ofte kasteballer i systemet og ikke tatt på alvor.

KVINNEHELSE: Les også: - Er her fordi det er viktig

Stereotypiske forestillinger tar liv
Undersøkelser viser at helsevesenet utilsiktet gjør det vondt verre.

- Er det da så rart at kvinner er sykere enn menn? spør professoren.

For det er et faktum at kvinner i større grad enn menn er uføretrygdet og kvinner er oftere sykmeldt - tendensen er også økende for alle bransjer.

- Grunnen til at kvinner er oftere uføretrygdet er fordi de har en dårligere generell helse enn menn og de har dårligere arbeidsforhold. De har høyere stressnivå og lite kontroll, sier Schei.

- Det er i hvert fall ikke slik at kvinner klager mer, sier hun og løfter pekefingeren. Det er noe av det verste jeg hører.

En annen og kanskje vel så viktig grunn til at kvinner er sykere er stereotypiske forestillinger.

- Det kan rett og slett ta liv, sier professoren og viser et bilde av en mann som tar seg til hjertet.

- Hjerteinfarkt skjer ikke bare menn!

For å få den hjelpen kvinner trenger må de oftere kontakte flere instanser enn det menn må. Dessuten har menn nytte av råd fra partner, noe en kvinne ikke har.

Men, selv om kvinner er sykere enn menn så lever vi allikevel lengre.

- Om akkurat det er det mange teorier. Vi har blant annet andre kromosomer og en annen fysiologi, sier professoren til Side2.

Også livsstilen spiller inn og kvinner drikker mindre, røyker mindre og spiser sunnere enn menn.

Ta helsa på alvor
Men norske kvinner er allikevel blitt forbigått av mange europeiske land hva kommer til levealder.

Både Japan, Spania, Sveits, Frankrike, island, Sverige, Italia har gått forbi norske kvinner i forventet levealder og derfor er det viktig å ta kvinnehelse på alvor og sette det på agendaen, mener professoren. Hun syns mange av områdene innenfor kvinnehelse blir neglisjert.

- Osteoporose er en av dem. Hvor mange kvinner blir for eksempel sendt til beintetthetsanalyse ved underarmsbrudd? Det er ikke mange, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere