RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kvinner må få husmorvikar

Sist oppdatert:
- Kvinner diskrimineres i dagens helseordning, mener forbundsleder Norges Kvinne- og familieforbund.

Kvinners helse nasjonalt og internasjonalt var tema for forbundets seminar på den internasjonale kvinnehelsedagen lørdag, der mer enn 60 kvinner fra hele landet var samlet.

At kvinners helse ikke er godt nok prioritert i dagens ordninger var en rød tråd i tematikken.

Krever husmorvikar for mor
- En arbeidstaker har etter folketrygdloven rett til 10 dagers permisjon med lønn når barnet eller den som passer barnet er syk. Dette dekker ikke alle behov, for eksempel hvis omsorgsgiver selv er syk. Vi har i dag et annet bosettingsmønster. Det betyr at ikke alle barnefamilier har andre familiemedlemmer i nærheten som kan stille opp ved sykdom. I tillegg er svært mange av dagens besteforeldre selv i lønnet arbeid. Det vanskeliggjør at de kan stille opp når langvarig sykdom oppstår i familien. Husmorvikar vil kunne dekke dette behovet, det mener forbundsleder Norges Kvinne- og familieforbund, Elisabeth Rusdal.

Forbundet krever at

- Husmorvikartilbudet må finnes i alle kommuner.
- Egenandel på husmorvikartjenesten må innlemmes i egenandelstak 2 ordningen.
- Husmorvikartjenesten må gjøres kjent for brukerne i kommunens informasjonsmateriell

- Kvinners helse blir nedprioritert
Når det gjelder hvor kvinner står i dagens helseordninger, har Rusdal klare meninger:

- Vi opplever fortsatt at kvinners helse er nedprioritert. Det er også slik at det ikke forskes nok på kvinners helse. Når det skal kuttes i helsebudsjett - ser vi at det er kvinner som rammes. Se bare på fødetilbudet og nedleggelsene. Videre drøftes det om behovet for mammografiscreening. I disse dager er det en åpen høring rundt bruk av HPV-tester. Høringsfristen er satt til 23. juni og endringene i refusjonsordningen skjer fra 1. juli. Det har vært gjennomført forsøk siden 2005 som skulle vært evaluert, men dette har ennå ikke skjedd. Vi er glade for at Nasjonalt kompetansesenter for kvinnehelse er etablert, men skulle ønske spørsmål om kvinners helse ble satt høyere på dagsorden, sier hun til Nettavisen.

Mener kvinner blir diskriminert
Forbundslederen mener videre at det trengs mer forskning på kvinners sykdom - det som ofte omtales som diffuse kvinnesykdommer. Hun viser samtidig til kvinners beskatninger i hverdagen:

- Vi har ikke likestilling mellom kjønnene i dagens helseordning. Vi begynner å få «likestilling» i levealder. Tidligere levde kvinner atskillig lenger enn men. Vi har tilnærmet oss ved at kvinner lever noe kortere. Nylig ble det publisert en undersøkelse som viste at kvinner blir syke av familien. Grunnen til dette var kvinners ansvarsfølelse, deres vilje til å skulle ta vare på familien, gjøre husarbeid, ta seg av de eldre syke og i tilgge yrkesaktive og helst gjøre karriere. Dette skaper dårlig helse - stress.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere