- Kvinner skal til og med få stemmerett

Foto: MOHAMMED MAHJOUB (Afp)

Saudi-Arabias konge varsler framskritt for kvinners rettigheter.

26.09.11 15:31

Saudi-Arabias kong Abdullah kunngjorde søndag at kvinner skal få stemmerett og mulighet til å stille som kandidater i lokalvalg. I Saudi-Arabia holdes det kun lokalvalg, og ikke nasjonalvalg ettersom landet har et absolutt monarki.

Kong Abdullah kunngjorde også at kvinner skal få lov til å være medlemmer av Majlis-al-Shura, som er en rådgivende forsamling bestående av 150 menn, som er utpekt av kongen, melder den arabiske avisen Al Arabiya.

- De får til og med stemmerett
Kong Abdullah sier Saudi-Arabia vil styrke kvinners rettigheter fordi landet nekter å marginalisere kvinner i samfunnet.

- Vi har besluttet, etter å ha rådført oss med våre seniorrådgivere og andre, å inkludere kvinner i Shura-rådet som medlemmer, allerede fra neste periode, sier kongen.

- Kvinner vil også få muligheten til å stille som kandidater i lokalvalg, og får til og med stemmerett, sier kongen, ifølge Reuters.

Endringene vil skje først etter lokalvalget førstkommende torsdag.

- Dette er et vesentlig skritt for kvinner i Saudi-Arabia, og sikrer dem noen grunnleggende demokratiske rettigheter. Jeg håper å se mange kvinner stille til valg og bruke stemmeretten der neste år, sier stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) til Nettavisen.

- Formelle rettigheter er nødvendig for å etablere bedre likestilling. Det har historisk sett vært viktig i Norge, det vil det også være i andre land, sier Tajik.

Trenger følge av ektemannen
Aktivister i Saudi-Arabia har lenge kjempet for å styrke kvinners rettigheter. Kvinner i Saudi-Arabia trenger blant annet tillatelse fra ektemannen, eller et mannlig familiemedlem, dersom de skal reise, jobbe eller undergå operasjoner.

- Samtidig må vi huske at kvinners muligheter fortsatt er svært begrenset i Saudi-Arabia. Samfunnet er patriarkalsk og kvinner mangler rettigheter på flere områder, blant annet retten til å reise fritt uten følge av en mann, sier Tajik.

- Men selv om det fortsatt er en lang vei å gå, er dette skritt i riktig retning. Det blir interessant å følge utviklingen, og hvordan rettighetene sikres i praksis, sier hun.

Nektes å kjøre bil
Den arabiske våren har så langt ført til regimeskifter i Egypt og Tunisia, en borgerkrig i Libya og opptøyer i land som Syria, Jemen og Bahrain. I Saudi-Arabia har imidlertid kong Abdullah forsøkt å kvele ropene om demokrati ved å åpne lommeboken og betale borgerne til taushet.

Noen kvinner har gjennomført en rekke aksjoner for å få styrket sine rettigheter. Inspirert av den arabiske våren, så aksjonerte en rekke kvinner i landet ved å sette seg bak rattet i juni måned. I Saudi-Arabia har nemlig kvinner ikke lov til å kjøre bil.

Les mer her: Kvinner bak rattet blir kalt horer

I Saudi-Arabia finnes det ingen skriftlige lover som nekter kvinner å kjøre bil, men innenriksdepartementet benytter seg av religiøse føringer til å forby aktiviteten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.