RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kvinner skal til og med få stemmerett

Foto: MOHAMMED MAHJOUB (Afp)
Sist oppdatert:
Saudi-Arabias konge varsler framskritt for kvinners rettigheter.

Saudi-Arabias kong Abdullah kunngjorde søndag at kvinner skal få stemmerett og mulighet til å stille som kandidater i lokalvalg. I Saudi-Arabia holdes det kun lokalvalg, og ikke nasjonalvalg ettersom landet har et absolutt monarki.

Kong Abdullah kunngjorde også at kvinner skal få lov til å være medlemmer av Majlis-al-Shura, som er en rådgivende forsamling bestående av 150 menn, som er utpekt av kongen, melder den arabiske avisen Al Arabiya.

- De får til og med stemmerett
Kong Abdullah sier Saudi-Arabia vil styrke kvinners rettigheter fordi landet nekter å marginalisere kvinner i samfunnet.

- Vi har besluttet, etter å ha rådført oss med våre seniorrådgivere og andre, å inkludere kvinner i Shura-rådet som medlemmer, allerede fra neste periode, sier kongen.

- Kvinner vil også få muligheten til å stille som kandidater i lokalvalg, og får til og med stemmerett, sier kongen, ifølge Reuters.

Endringene vil skje først etter lokalvalget førstkommende torsdag.

- Dette er et vesentlig skritt for kvinner i Saudi-Arabia, og sikrer dem noen grunnleggende demokratiske rettigheter. Jeg håper å se mange kvinner stille til valg og bruke stemmeretten der neste år, sier stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) til Nettavisen.

- Formelle rettigheter er nødvendig for å etablere bedre likestilling. Det har historisk sett vært viktig i Norge, det vil det også være i andre land, sier Tajik.

Trenger følge av ektemannen
Aktivister i Saudi-Arabia har lenge kjempet for å styrke kvinners rettigheter. Kvinner i Saudi-Arabia trenger blant annet tillatelse fra ektemannen, eller et mannlig familiemedlem, dersom de skal reise, jobbe eller undergå operasjoner.

- Samtidig må vi huske at kvinners muligheter fortsatt er svært begrenset i Saudi-Arabia. Samfunnet er patriarkalsk og kvinner mangler rettigheter på flere områder, blant annet retten til å reise fritt uten følge av en mann, sier Tajik.

- Men selv om det fortsatt er en lang vei å gå, er dette skritt i riktig retning. Det blir interessant å følge utviklingen, og hvordan rettighetene sikres i praksis, sier hun.

Nektes å kjøre bil
Den arabiske våren har så langt ført til regimeskifter i Egypt og Tunisia, en borgerkrig i Libya og opptøyer i land som Syria, Jemen og Bahrain. I Saudi-Arabia har imidlertid kong Abdullah forsøkt å kvele ropene om demokrati ved å åpne lommeboken og betale borgerne til taushet.

Noen kvinner har gjennomført en rekke aksjoner for å få styrket sine rettigheter. Inspirert av den arabiske våren, så aksjonerte en rekke kvinner i landet ved å sette seg bak rattet i juni måned. I Saudi-Arabia har nemlig kvinner ikke lov til å kjøre bil.

Les mer her: Kvinner bak rattet blir kalt horer

I Saudi-Arabia finnes det ingen skriftlige lover som nekter kvinner å kjøre bil, men innenriksdepartementet benytter seg av religiøse føringer til å forby aktiviteten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere