RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kvinner tar igjen menn på drikkingen

(Nettavisen)
Sist oppdatert:
Og Julie Brodtkorb tror hun vet hva det skyldes.

Flere kjendiser slutter opp mot helsedirektørens alkohol-app som skal gi deg innsikt i drikkingen din.

Helsedirektør Bjørn Ingen Larsen fikk tirsdag med seg en rekke kjente personligheter med på lanseringen av en alkohol-app for å rette oppmerksomheten mot alkohol og helse.

Julie Brodtkorb, Vibeke Skofterud, Øysten Mæland, Per Christian Ellefsen, Hege Gjessing, Christine Koht, Julie Voldberg og Anne Grete Strøm-Erichsen forpliktet seg til såkalte ”hvite uker” med null alkohol.

- Kvinner tar igjen mennene
- Dessverre er kvinner i ferd med å ta igjen menn når det gjelder alkoholkonsum. Jeg tror det skyldes at de i større grad kommer inn i mannsdominerte yrker, sier Brodtkorb, kvinnepolitisk talskvinne i Høyre.

Hun utfordrer nå hele helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre om å bli med på kampanjen.

- Jeg er særlig bekymret for virkningen alkoholbruk kan ha for barn. Man skal ikke spre en oppfatning at man må drikke for å ha det hyggelig. Men dessverre har mange få muligheter til å skaffe seg et nettverk utenom jobben, og der er alkohol ofte en del av kulturen, sier hun.

Ikke bare i helgene
Helsedirektør Bjørn Inge Larsen mener trendene i alkoholkonsum hos nordmenn er bekymringsfulle. Tidligere har det vært en vanlig oppfatning av at nordmennenes alkoholforbruk er konsentrert til helgene.

- Men nå ser vi at nordmenn har de siste årene lagt til seg mer kontinentale vaner, hvor de får et mer daglig forhold til alkohol, sier han.

Er ikke det positivt da?

- Det er ikke positivt i det hele tatt, for alkoholforbruket blir ikke spredt fra helgefylla, nordmenn drikker rett og slett oftere på hverdager, sier Larsen.

Tobakken ikke med
Helsedirektoratet kaller kampanjen for «ikke moraliserende og med myke virkemidler», i motsetning til kampanjen mot tobakk og snus. Men helsedirektøren har ingen planer om å kopiere konseptet til røyking.

- De voldsomme virkemidlene mot tobakk skyldes at vi ønsker å få nordmenn til å slutte å røyke. Vi vil ikke at nordmenn skal slutte å drikke, men å oppfordre til debatt og at folk får et moderat forhold til alkoholforbruket, sier han.

Larsen understreker at det er noen lyspunkter. De under 18 drikker mindre nå enn for 10 år siden. Det er hos gruppen mellom 30 og 50 at alkoholforbruket øker mest.

Men de som jobber mye overtid drikker mer, det gjør også ledere og menn drikker mer enn kvinner. I Oslo drikkes det også mer enn andre steder i landet.

- Dessuten tror 6 av 10 tror det er sunt å drikke et glass alkohol om dagen, og det er uheldig, Larsen.

- Ikke sunt å drikke
Presidenten i Den norske legeforening, Hege Gjessing, mener det er på tide med en diskusjon om det kan være positivt med hvite uker.

- Vi tror det er sunt å drikke litt, fordi det har stått mye om det i mediene. Vi er gode på selvbedrag. Det er også en myte at det er sunt at man sover bedre etter en dram, sier hun.

Gjessing sier at det er tvert imot påpekt sammenhenger mellom hjertesykdom og hjertedød og alkoholkonsum.

- Det er nesten ingen holdepunkter for at alkohol er gunstig. Man skal ikke drikke for helsens skyld, sier hun.

Unge menn
Politidirektør Øystein Mæland er også med på kampanjen. Han påpeker at et flertall av både voldsutøvere og voldsofre er under påvirkning av alkohol.

- Det gjelder spesielt unge menn, som da representerer begge sider av statistikken. Tiltakene politiet har gjort, deriblant å være mer synlige der drikking foregår, har redusert dette, men fortsatt har vi et problem med familievold, sier Mæland.

Mæland foreslår å vende litt på innstillingen folk har til alkohol på fester og forestillinger.

- Enkelte politisjefer har som standard å servere alkohol, men bare hvis man ber om det, sier han.

- Virker ikke

Kampanjen blir ikke mottat like lett hos alle. Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinsleverandørenes forening, mener Helsedirektoratet heller bør bruke pengene på rusomsorg framfor nok en kampanje mot alkohol.

- Sammenlignet med andre land har vi et lavt konsum. Enkelte personer og grupper trenger så absolutt å redusere alkoholkonsumet sitt, men de færreste av oss har et problematisk alkoholforbruk, påpeker Jordheim, ifølge NTB.

Tidligere mediekampanjer har vist å ha null effekt på alkoholbruken, unntatt hos gravide og når det gjelder bruken av ulovlig sprit, ifølge Statens institutt for rusforskning (Sirus). Hafstad sier hun er kjent med Sirus-funnene.

- Kampanjer alene har ingen effekt, men sammen med andre tiltak, slik som prisvirkemidler, restriksjoner og aldersgrenser, får de effekt. Det konstaterer Sirus også, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere