*Nettavisen* Nyheter.

- La barna sulte i stedet for...

Foto: Audun Hageskal (Ås Avis)

...å gi dem søplemat, mener professor i ernæring.

30.09.11 14:25

(SIDE2): - Liker ikke barna grønnsaker kan de gå uten mat.

Professor i ernæring, Birger Svihus, promoterer kraftige tiltak for å bekjempe overvekt og dårlig kosthold blant barn og unge, skriver Ås avis fredag.

Med sitt foredrag om kostholdets utvikling og hvordan grunnlaget for et sunt forhold til mat legges i barndommen, tøyer Svihus strikken lenger enn mange andre. Likevel var det stor enighet blant publikum om at det er foreldrenes ansvar å sørge for at barna spiser sunt.

Stevnemøte mellom kropp og mat
Ernæringsprofessoren ramset onsdags kveld opp de 33 viktige næringsstoffene mennesker må få i seg i det daglige kosthold, men understreket at man ikke må bli hysterisk på grunn av antallet. Senk skuldrene, slapp av og spis variert er Svihus’ råd.

- Men det er viktig å huske at barn har et mye større behov for å spise variert fordi de vokser. Her svikter foreldre i stadig større grad, sier professoren, som mener det er avgjørende for kostholdet at man forstår både kroppens behov og maten.

- Jeg kaller det et slags stevnemøte mellom kropp og mat, forteller han til avisen .

- La barna sulte
Svihus rettet i sitt foredrag hard kritikk mot foreldre som lar barna styre sitt eget kosthold. Han mener det å gi barn autoriteten til å avgjøre om de skal spise grønnsaker eller fisk blir helt feil.

- La de sulte til de spiser det de får servert. Liker de ikke grønnsaker kan de gå uten mat, sier ernæringsprofessoren fra UMB. Han mener det ikke er galt å være litt slem med barn når det kommer til kosthold og grensesetting innen dette.

Fett, stivelse og sukker
Maten som dominerer markedet i dag, blir nærmest slaktet av Svihus. Lave priser på fett stivelse og sukker driver næringsmiddelindustrien, og man må passe på at disse tre ikke overtar barnas kosthold, sier han. Professoren svartmaler likevel ikke norsk barn, selv om bekymringene er store. –Foreløpig er barn i Norge aktive, men det er bare et tidsspørsmål. Aktiviteten går nedover og overvektsproblemene øker sammen med tilfeller av diabetes 2, sier en bekymret Svihus.

Lavkarbo eller brød
Den populære lavkarbodietten har blitt utbredt i Norge de siste årene. Professoren er blant de som ser positivt på dietten som av enkelte kalles ekstrem. Han mener det å legge om til et kosthold med grovbrød i stede for loff vil gi marginal effekt fordi kaloriinnholdet er tilnærmet likt. Å kutte ut karbohydratene kan derimot ha stor virkning.

- Lavkarbo er effektivt av den enkle grunn at matvarene man velger ikke er så energirike som mange tror, sier Svihus, som tror folk undervurderer energimengden i karbohydratrike matvarer i motsetning til de med høyt fettinnhold. Rådet fra professoren er derfor enkelt.

- Spis mindre, men vær bevist på hva du putter i deg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag