*Nettavisen* Nyheter.

- La en ert under madrassen

En åtte år gammel Märtha Louise ville teste om hun var en ekte prinsesse. Dermed la hun en ert under madrassen.

19.06.06 08:57

(SIDE2): Søndag var det første programmet av «Sommarvärd» på svensk radio, og årets første gjest var vår egen prinsessen Märtha Louise.

Der fortalte hun blant annet om eventyret om "Prinsessen på erten" og om hvordan hun selv ville finne ut om hun var en ekte prinsesse.

- Men jeg sov kjempegodt og var verken gul eller blå da jeg våknet. Så da fant jeg ut at det kanskje betydde noe annet, lo hun.

Anekdoter
Sendingen åpnet med at prinsessen fortalte anekdoter om seiling og mimret om sin barndom.

- Jeg var utrolig beskjeden som tenåring. Jeg trodde at jeg alltid måtte si noe smart og riktig, men så fant jeg plutselig ut at folk liker å snakke om været og andre enkle ting. Da åpnet jeg meg mer, sa prinsessen under den svenske radiopraten.

- Det var også tungt som ung jente å få kommentarer etter seg om hva man hadde på seg til en hver tid, men med årene har jeg blitt mer trygg på meg selv og nå tør jeg gå for magefølelsen min, fortsatte hun.

Hun snakket også om familiære relasjoner til Sverige, og fortalte flere morsomme historier om onkel Mulle, eller Prins Carl som han kanskje er mest kjent som.

Prinsessen fortsatte så med å fortelle litt om bakgrunnen til boken "Hvorfor kongelige ikke har krone på hodet", som er hennes debut som forfatter.

- Jeg ville være en kulturformidler på grunnlag av suksessen med Barne-TV, fortalte hun.

- Det ble lest mye for oss da vi var liten. Jeg har alltid vært interessert i litteratur, bekreftet hun

Mistet tittelen
Men Märtha Louise kom til et punkt der hun ville tjene sine egne penger.

- Jeg følte ikke at min far skulle gi meg penger hele livet. Vi vokser opp i en tid der vi lærer og ikke være avhengig, og jeg fant ut at jeg ville tjene mine egne penger. Dermed mistet jeg tittelen deres kongelig høyhet også, forklarte hun.

Dermed startet hun en rekke prosjekter - blant annet flere bøker og en CD med Oslo Gospel Choir.

- Eventyr er viktig i mitt liv. Det er viktig som voksen å lese eventyr for sine barn - man får nemlig et helt nytt perspektiv på historiene i voksen alder.

Prinsesse Märtha Louise har et brennende engasjement for eventyr. Hun fortalte blant annet om eventyret "Mestertyven" som mange her i Norge tror er norsk. Men så dukket det plutselig opp i Mexico.

- Det viser hvordan eventyr vandrer og at det er umulig å vite hvor de har sine røtter, sa hun.

Kommunikasjon med barn
Kommunikasjonen mot barn står høyt på prinsessens prioriteringsliste.

- Det er viktig å lese høyt for barna, hoppfordret hun.

- Høytlesning gir barna indre bilder som igjen møter den ytre verden. Derfor kan barn se lille sjiraffer og rosa flodhester, forklarte hun.

Hun fikk også plass til litt norsk pausemusikk av DeLillos, Madrugada og Ane Brun, Postgirobygget og Sigvart Dagsland og Karoline Krüger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag