RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- La flyet i Allahs hender

(Foto: Scanpix)
Sist oppdatert:
Da flymotorene streiket, begynte pilot Chafik Gharby å be istedenfor å redde flyet.

Det er domstolen i Palermo som har kommet til denne konklusjonen etter flyulykken 6. august 2005 der pilot Chafik Gharby først ble hyllet som en helt. Han er dømt til 10 års fengsel.

Det mindre passasjerflyet Franco-Italian ATR 72 hadde tatt av fra Bari i Italia og skulle til den tunisiske øya Djerba. Over Sicilia stoppet motorene og flyet begynte å falle.

Hyllet som helt
Flyet krasjlandet i havet. 16 mennesker døde, mens 23 overlevde. Like etter ulykken ble Gharby hyllet som en helt fordi flesteparten av passasjerene hadde kommet fra flyulykken med livet i behold.

Men etterforskningen av ulykken endte med tiltale for helten.

Ber til Allah
Påtalemyndigheten i Palermo mener at Gharby fikk panikk i cockpiten og at han kunne ha landet flyet i Palermo istedenfor å krasjlande på havet. I opptak fra ulykken kan man høre Gharby kalle på «Allah og Muhammed hans profet». Man kan også høre at piloten selv mener at flyet falt for fort til å nå Palermo.

Nå har domstolen i Palermo kommet til at kapteinen kunne ha nådd flyplassen, og at han derfor må straffes, skriver The Guardian.

Gharbys advokat, Francesca Coppi, sa at «da faren truet så ba han til sin Gud slik enhver ville gjort». Hun beskrev sin klient som en knust mann som gjorde alt han kunne for å redde så mange liv som mulig.

Årsaken til ulykken var montering av en feil del knyttet til drivstoffsystemet. Også annenpiloten, sjefen for flyselskapet Tuninter, og selskapets tekniske direktør, ble dømt i saken.

Nedenfor kan du høre det fem minutter lange opptaket fra cockpiten før de når havflaten. Innslaget avsluttes med en hyllest til pilotene som «var profesjonelle til slutten».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere