RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- La maten gjøre deg frisk

Sist oppdatert:
Ifølge Fedon Lindberg kan usunn mat til slutt ta livet ditt.

(SIDE2): - Mange skjønner at de må forebygge skader på for eksempel bilen og hjemmet sitt, men når det gjelder kroppen er det mange som tror at det ikke spiller noen rolle, sier Dr. Fedon Lindberg. Han holder sitt innlegg i forbindelse med et seminar holdt av Teknologisk Matforum torsdag, og tema er hvordan man kan bruke mat som medisin ved å balansere kostholdet.

- Det fins mat som dreper og det fins mat som heler. Garbage in, garbage out. Det nytter ikke å spise usunn ferdigmat og tro at man kan prestere maksimalt og ikke dukke under for sykdommer som diabetes og kreft, sier han og spør ut i salen om hvem som tror kreft er arvelig.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Noen få rekker hånden i været, mens han fortsetter;

- Kreft er VELDIG sjelden arvelig. Det har med livsstil, kosthold og fysisk aktivitet å gjøre.

Link mellom kreft og overvekt
Han mener linken mellom overvekt og kreft bør tillegges mer oppmerksomhet og informerer om at krefttallene ser helt annerledes ut nå enn for 25 år siden.

- Da jeg studerte medisin husker jeg at det var en av ti som fikk en kreftdiagnose mens tallene i dag er en av tre.

Fakta er at hele 135 millioner EU-borgere er overvektige i dag. 70 millioner lider av fedme og i mange land er så mange som 50 prosent av den voksne befolkningen overvektige, derav 30 prosent lider av fedme. Overvekt har også vokst fram til å være den vanligste forstyrrelsen blant barn i Europa og veien er enkel, ifølge Lindberg.

- Det brukes altfor mye penger på brannslukking istedenfor å se sykdomsbildet i en større helhet. Vi er nødt til å forebygge og det syns jeg helsemyndighetene i Norge er dårlig til. Det brukes altfor lite ressurser på å individualisere matråd til folk og å få folk til å spise riktig sammensatt kost. Hadde man forebygget mer, hadde det vært færre å behandle.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Helende mat
Et eksempel som brukes av legen er «PolyMeal». Dette er en sammensatt diett som er testet ut kan redusere hjertesykdom med 75 prosent. Måltidet består av syv ingredienser man vet har en beskyttende effekt på hjertet som Vin, fisk, hvitløk, grønnsaker, mørk sjokolade, frukt og nøtter.

- Ved å følge denne dietten viste det seg at det forlenger livet til kvinner med seks år, og ni år for menn. Istedenfor bruker man penger og ressurser på medikamenter som ofte ikke engang fungerer, hevder Lindberg.

Tall som blir lagt fram viser at det i 1990 ble omsatt legemidler for 6,7 milliarder kroner, mens det i 2007 ble omsatt for 16,7 milliarder kroner. Også sykehusinnleggelsene er flere og når sykehusledelsene landet over klager over kutt mener Lindberg at mer penger på ingen måte er veien å gå.

LES OGSÅ: Flere jenter tar fedmemedisin

Tilgjengelighet er viktig
- Vi må slutte å pøse ut penger til et system som ikke leverer, mener han. Sunn mat må heller gjøres tilgjengelig, på den måten vil færre bli syke og færre vil trenge medikamenter.

Hva styrer matvalget?
Men hvorfor spiser ikke folk sunt? Svaret er ifølge Lindberg en sammensetning av mange faktorer.
Lettvinthet
Tilgjengelighet
Media
Smak
Næringsverdi.

- Det er enkelt - vi må spise sunt og redusere hyppigheten av å spise den samme maten. Spiser vi mye av en matvare blir vi intolerante overfor matvaren på sikt. Smak er fortsatt viktigst, men vi opplever helt klart en sunnhetstrend som også daglivareindustrien har kastet seg på. De tilbyr varer med redusert sukkerinnhold fordi det er dårlig reklame å tilby usunne varer. Flere aktører tilbyr også mat etter spesielle behov, noe som er et steg i riktig retning, avslutter Lindberg.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere