- La oss håpe at Kina tolker det sånn

Nobelkomiteens avtroppende leder Thorbjørn Jagland under fredsprisseremonien i Oslo Rådhus i 2010, Jagland med den tomme stolen med diplom og medaljen som skulle vært delt ut til fredsprisvinner Liu Xiaobo. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Nobelkomiteens avtroppende leder Thorbjørn Jagland under fredsprisseremonien i Oslo Rådhus i 2010, Jagland med den tomme stolen med diplom og medaljen som skulle vært delt ut til fredsprisvinner Liu Xiaobo. Foto: Heiko Junge / Scanpix Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Ekspert tviler på at lederbyttet i Nobelkomiteen var et knefall for Kina.

03.03.15 15:43

Tirsdag ettermiddagen kom nyheten om at Thorbjørn Jagland (Ap) er vraket som leder av Nobelkomiteen. Han er erstattet med Kaci Kullmann Five (H), som dermed tar over det tunge vervet.

- Oppfatter du dette som et knefall overfor Kina, sett i lys av fredsprisen til dissidenten Liu Xiaobo, Helge Lurås?

- La oss håpe at Kina forstår det på denne måten. Det hadde vært en pragmatisk løsning på det som er en ganske problematisk utenrikspolitisk sak for Norge. Men jeg tviler veldig sterkt på at det er den viktigste grunnen til at det bli et bytte, sier leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), Helge Lurås, til Nettavisen.

- Om det skal ha den virkningen og føre til et gjennombrudd i forholdet mellom Norge og Kina, så må det formidles til Kina langs bakkanaler at det har en sammenheng. De kan ikke ta for gitt at kineserne tolker det sånn. Men jeg tviler på at det er det Høyre og Fremskrittspartiet har tenkt, sier han.

- Egenrådig og dominant
Lurås tror heller byttet av leder skyldes Jagland som person.

- Det har heller å gjøre med personlige forhold, Jaglands dominans i komiteen, at han er litt for synlig, kontroversiell og egenrådig, samtidig at han ikke har noen stor støtte fra Arbeiderpartiet selv. Skulle Arbeiderpartiet kvitte seg med Jagland, så måtte det gjøres nå. Ellers hadde de blitt sittende med ham i mange år framover, sier Lurås.

- Jagland er kontroversiell i norske kretser langt utover at han ga nobelprisen til Liu Xiaobo. Det har også vært andre kontroversielle priser so blant annet Obama og EU, sier han.

- Vil ikke bedre forholdet
Kina-ekspert og forfatter Torbjørn Færøvik tror ikke at lederbyttet vil ha noen innvirkning på forholdet mellom Kina og Norge.

- Nei, det tror jeg ikke. Dette stikker dypere enn som så. Knuten den siste tiden har ligget på offisielt nivå på regjeringsplan hvor Kina har kommet med forskjellige krav til Norge, som norske myndigheter ikke kan innfri, sier Færøvik til Nettavisen.

- Kravene har gått i retning av at norske myndigheter skal unnskylde eller beklage det som skjedde i 2010. Det gikk ut på at norske myndigheter gratulerte Liu Xiaobo med fredsprisen, noe kinesiske myndigheter mente var forkastelig.

- Kina får vann på mølla
Han mener lederbyttet vil skape et inntrykk utad av at vedvarende kinesisk press fungere mot Nobelkomiteen og Norge.

- Det er synd at dette skjer. På denne måten skapes det et inntrykk av at Nobelkomiteen tar signaler fra Kina på alvor, og at det er bakgrunnen for at Jagland forlater komiteen. Kineserne får umiddelbart inntrykk av at vedvarende press virker. Nå får de vann på mølla, sier Færøvik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.