- Lærere har lavere status enn journalister

Foto: Olsen, Linn Cathrin (SCANPIX)

Les hvordan Erna vil snu skolehverdagen på hodet.

ILA SKOLE, OSLO (Nettavisen): Høyres leder Erna Solberg hadde tatt pause fra sommerferien for å møte pressen på 8A sitt klasserom på Ila skole onsdag, der la hun fram rapporten «Norsk skole – hvor er vi, og hvor vil vi?»

Visjonen til Høyre, med Solberg i spissen, er å gjøre et betydelig løft i skolen. Grunnen til at rapporten ble laget, var blant annet for å stille en diagnose på den norske skolen, og kartlegge forskjellene i elevenes læringsutbytte.

- For dårlig
- Den norske skolen er for dårlig kunnskapsmessig, sier hun

Og legger til:

- Alt avhenger av læreren. Kvaliteten av et skolesystem kan aldri overstige kvaliteten på lærene. Det viktigste vi kan gjøre for elevene og for Norge som kunnskapsnasjon er å lykkes med å ha gode lærere, sier Solberg.

Skal være muligheter for alle
Hun vil ha slutt på forskjellene i skolen, og jobber for at det skal være muligheter for alle.

- Skolen i dag makter i for liten grad til å gi de samme mulighetene, og bidra til å øke forskjellene, sier hun.

Les også: Høyres fem punkter for skolen

Hun vil at det skal bli slutt på at barnas bakgrunn skal ha så mye å si for hvordan du gjør det.

- I dag har vi en forskjellsskole. Det fungerer slik: «Si meg hvem dine foreldre er, så skal jeg si deg hvilken karakter du får. Barn med høyt utdannende foreldre scorer i gjennomsnitt 1,6 karakterpoeng bedre enn barn som har foreldre med lav utdanning», sier hun.

Lav-status yrke
Læreren for derfor nå hovedfokus av Høyre. Yrket, som nå ligger langt ned på lista over statusyrkene, skal bli et høystatusyrke, er partiets visjon.

-Lærerne rangeres lang ned på statistikken blant statusyrkene, ja til og med lavere enn journalister, sier Solberg, noe som førte til en lett humring i lokalet.

Og legger til:

- Dette har noe å gjøre med hvem som blir rekruttert til yrket, siden 2005 har det blitt brukt 40 prosent ufaglært arbeidskraft, konstaterer hun

Finland er foregangsland
De har sett på Finland, som er et foregangsland innenfor undervisning, og topper på PISA-undersøkelsen, som er et Internasjonalt program i regi av OECD som måler 15-åringer sin kompetanse i lesing, matematikk og naturfag og kommer ut hvert tredje år.

Med harde opptakskrav og mastergradsutdanning er læreryrket svært populært i Finland. Statistikker viser at bare en av ti søkere kommer inn på utdanningen.

Slik vil Solberg at Norge også skal ha det.

Øke kravene
- Vi må gjøre flere ting for at yrket skal få høy status i Norge, blant annet å øke opptakskravene, sørge for å ha systematisk etter- og videreutdanning, gi læreren en femårig utdannelse, og sørge for at læreren kan gjøre karriere i klasserommet, dette skjer ikke over natten, men det er vår visjon innen 2030, sier hun til Nettavisen.

- Skal ikke ha flaks
Hun er svært opptatt av at norske elever ikke skal ha flaks for å få god undervisning.

- Elvene skal ikke være avhengig av å ha flaks for å få god undervisning. Da jeg gikk på gymnaset, hadde jeg en svært flink mattelærer, det førte til at jeg gikk ut som blant de beste i matte, forteller hun.

PISA-undersøkelsen
Hun er svært kritisk til at Kristin Halvorsen i 2009 friskmeldte skolen, fordi PISA-undersøkelsen viste en mer positiv utvikling enn tidligere år.

- Nå er vi tilbake på 2001-nivå, sier hun.

Undersøkelsen kom for første gang for ti år siden, og viste at elever i den norske skolen resultatmessig kom betydelig dårligere ut enn elever i andre land.

Dette er Høyres visjon når det gjelder den norske skolen. Innen 2030 vil de at det skal være slik:

  • Lærerne rekrutteres blant de 25 prosent beste elevene fra videregående skole.
  • Læreryrket er blant de mest populære framtidsønsker for 15-åringer.
  • Lærere kan gjøre karriere i klasserommet og bli spesialister med økt ansvar og lønn.
  • Læreryrket har høy status i det norske samfunnet.
  • Elever er ikke lenger avhengig av flaks for å få god undervisning.

Topper på meningsmålingene
Det ble også tid til å prate litt om det forestående kommunevalget under tirsdagen seanse på Ila skole.

Høyre topper nå på meningsmålingene. På lørdag viste Aftenpostens velgerpanel at Frp mistet 84.000 velgere siden samme tid i fjor. 43.000 av disse velgerne har gått over til Høyre.

Henter tilbake velgere
- Frp gjør det ikke dårlig, det er vi som gjør det bra, sier Erna Solberg til Nettavisen.

- Hva er grunnen til framgangen?

- Vi har for øyeblikket grepet hovedparolen på borgelig side. Det er ikke nødvendigvis slik at vi stjeler velgere fra Frp, vi bare henter dem tilbake, sier hun.

Fremmer egen politikk
Videre forklarer hun at Høyre har klart å vise et bilde av hva de jobber med, tillegg til å sette saker i system.

- Vi pratet mye om vår egen politikk, vi har helse- og skolefokus, også er vi flinke til å unngå konflikter med de andre partiene, forteller hun.

Ferie
Solberg tok seg i dag en pause i ferien for å møte pressen. Hun forteller at hun allerede har feriert i ni dager i Frankrike, og nå venter enda mer ferie.

- Nå skal jeg til Vestlandet med familien. I Frankrike fikk jeg koblet av, mens ferie i Norge også fører med seg litt jobb, som å prate med forskjellige journalister, avslutter hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.