RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Laksefirma refunderte i skjul

Sist oppdatert:
Bergensselskapet skal ha solgt laks til overpris og avtalt med kundene at pengene ble betalt tilbake via et annet selskap. Slik lurte de seg unna konkurs.

Det er påstanden statsadvokaten i Hordaland fremsetter når saken skal opp for Bergen tingrett mandag. Da står den 39-årige tidligere økonomiansvarlige i selskapet, tiltalt for særlig skjerpende regnskapsovertredelse.

Fikk tilbakebetalt
Ifølge påtalemyndigheten skal mannen, og en nå avdød kvinne, ha drevet lyssky forretninger med det relativt store fiskeeksportørfirmaet, som nå er konkurs. Godt hjulpet av EUs prisregler, kunne firmaet i 2001 og 2002 selge laks til kunder i Europa og samtidig gi dem en betydelig lavere pris enn EUs minstepris.

Kundene måtte betale full pris for fisken, men ble lovet å få tilbakebetalt deler av beløpet via et annet selskap 39-åringen drev. Ifølge påtalemyndigheten ble dette firmaet opprettet ene og alene for å sende penger til kundene, mens det oppga en fiktiv forretningsdrift til myndighetene.

På den måten kunne lakseselskapet få regnskapene sine til å se langt mer lovende ut enn de faktisk var. I 2001 skrøt selskapet av å ha seks millioner kroner mer enn det de i virkeligheten hadde i salgsinntekt. Dermed unngikk de blodrøde minustall på 5,5 millioner kroner. Året etter skal tallene ha blitt blåst opp til fire millioner kroner i pluss.

Store tap
I 2002 skal 39-åringen ha fortalt Handelsbanken at selskapet hadde 14 millioner kroner i kundefordringer. På det grunnlaget fikk selskapet fornyet tillit under kredittforhandlinger, til tross for at det reelle beløpet var èn million kroner.

- Det er en omfattende sak der både tapene og konsekvensene har vært store for mange. Fiskeleverandører fikk ikke betalt fra selskapet til slutt og inntekter gikk dermed tapt, sier aktor Kaare Sognstad til iBergen.no.

39-åringen har delvis erkjent straffskyld etter tiltalen, og risikerer en fengselsstraff på seks år dersom han dømmes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere